Vojska Srbije
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Čestitajući praznik i značajan jubilej, ministar Vučević istakao je da na velike i značajne datume uvek imamo priliku da postavimo nekoliko pitanja koje nam pokazuju šta je ono što smo učinili i šta dalje treba da činimo.

- Prvo, da se setimo i da razmislimo koliko je bila dalekovida vizija naših prethodnika koji su nam ostavili ovo veliko delo u amanet, drugo - sa koliko vere su oni to radili, sa koliko pažnje, ljubavi su tome pristupili i treće, koje je važno za današnje generacije - jesmo li dostojni njihove slave i žrtve i šta je to što ćemo mi predati budućim generacijama? – istakao je ministar Vučević.

Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Osvrnuvši se na najznačajnije istorijske trenutke, od 2. marta 1844. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević, ukazom u ondašnjoj Kneževini Srbiji formirao Centralnu vojnu bolnicu, pa sve do sada, ministar Vučević je ukazao da je vojno zdravstvo bilo u nadležnosti Ministarstva odbrane što svedoči o planskom i organizovanom uređenju nadležnosti koja se zadržala do današnjeg dana.

On je podsetio i da od 1960. godine imamo i Zakon o VMA kojim je ova institucija definisana kao „visokoškolska, naučna i zdravstvena institucija“.

Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

- I onda taj čuveni 20. oktobar 1981. godine i otovaranje današnje zgrade VMA - arhitektonsko čudo, ponos Beograda. O tome su izvestili svi domaći i strani mediji, a beogradska Politika je pod naslovom „Skok u 21. vek“ opširno pisala o tome događaju – opet sličnost sa današnjim vremenima i građevinskim preporodom Srbije koji verujem da ćemo zajednički ostvariti do 2027. godine. Napravljena je zgrada od 170.000 kvadratnih metara, 14 spratova, više hiljada zaposlenih, sa najmodernijom medicinskom opremom. Ali mnogo više od toga koliko je impozantno bilo ono što je sagrađeno, mnogo važnije je ono što se tiče ljudi, lekara, medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja - ljudi koji su neotuđivi i neodvojivi deo VMA – istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, na VMA je obavljeno stotine hiljada pregleda, hiljade i hiljade operacija i ostalih najkomplikovanijih intervencija.

- Hiljade života su spaseni, a narod i vojska su imali sigurnost i moralnu snagu u odbrani otadžbine kada su znali da VMA stoji iza njih i sa njima. Možemo zaključiti da je vizija naših predaka bila jaka, samostalna i nezavisna Srbija, sa svojom na svaki način opremljenom vojskom kao našom udarnom snagom. Zatim, da je ta misao bila živa i neuništiva u neuporedivo težim uslovima po naš narod, a da smo ipak gradili državu i vojsku i da predaja nikada nije bila niti će biti naša opcija i verujem da to i danas činimo – poručio je ministar Vučević.

Govoreći o tome šta VMA čeka u narednom periodu, ministar odbrane naglasio je da generacijama koje dolaze treba da predamo nove uspehe kao baklju slobode, kako bi nastavili da pobeđuju za Srbiju.

Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

- Samo tokom prošle godine, otvorili smo novu salu za kataterizaciju srca - angio salu, kao i novi aparat za zračenje krvi i krvnih produkata. Takođe, u postupku smo instaliranja „sajber noža“. Obezbeđen je i linearni akcelerator, kao i linija za magistralnu izradu lekova koja nas čini autonomnim u pogledu proizvodnje određenih vrsta lekova, čime postajemo praktično mala fabrika za proizvodnju istih. U toku su i aktivnosti u pogledu analiza za sprovođenje energetske sanacije kompletnog objekta VMA u skladu sa najvišim standardima energetske efikasnosti i u tom smislu smo u fazi izrade projektno tehničke dokumentacije i zahvaljujem partnerima iz EU i Ministarstvu energetike na podršci i pomoći - naglasio je ministar Vučević.

Planirani su, kako je naglasio i projekat dijagnostičkog centra tzv. „mali VMA“, gde bi se nalazio Centar hitne pomoći, Institut za radiologiju, novi skeneri, Centar za kontrolu trovanja i Hemodijaliza.

- I sada možemo, na bazi činjenica dati odgovor na to da li smo bili dostojni predaka naših. Možemo sigurno reći da radimo tako da pretke nećemo osramotiti, a da ćemo potomcima ostaviti jaču Srbiju. A najveći zalog, najveći kvalitet, najveći značaj VMA, ako mene pitate, ima na temelju ugleda koji građani gaje ili imaju prema VMA. A taj ugled, to poverenje je rezultat marljivog rada generacija lekara, medicinskih sestara i tehničara i mnogih znanih i neznanih koji su godine i decenije života i rada posvetili zdravlju naših građana. I to je ono što vas obavezuje i za naredne godine i ono što mora da vam bude vodič, putokaz kuda dalje treba da idemo. Naša vizija mora i jeste da bude Srbija koja traje u večnost i VMA u tom smislu ima svoju ljudsku, civilizacijsku i nacionalnu ulogu. Ona je naš ponos i pokazuje snagu naše volje i nesalomivi duh našeg naroda, ona je simbol naše pobede. Čestitam vam prvih 180 godina sa željom da pružite najbolje, najkvalitetnije, najbrže zdravstvene usluge svim građanima Republike Srbije. Živela VMA, živela Vojska Srbije i živela naša otadžbina Srbija – poručio je ministar Vučević.

Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, povodom obeležavanja jubileja, istakao je da istorija od 18 decenija jeste impozantna brojka te da svi zaposleni u VMA imaju želju da svakodnevicu učine lepšom.

- To je deo našeg poziva i sa istinskom pasijom pristupamo projektima koji se nižu u sve većem obimu i nakon ovih 180 godina. Kada sam pre sedam godina došao na čelo ove kuće, znao sam da će biti iskušenja i životnih promena, ali sam još više bio svestan činjenice da ako je duh neustrašiv i glava će se držati visoko. Takav duh i elan me nije napustio ni do danas. I sve dokle god ima kreativnosti, mašte i hrabrosti da se desi ili pokuša nešto što do sada nije, ja sam prvi u redu da učestvujem - rekao je načelnik VMA.

Kako je dodao, VMA je  ponosna je na sve generacije zaposlenih, uspehe i hrabre poduhvate u dijagnostici i lečenju najtežih bolesti, spremna uvek da napreduje i radi, više i bolje, prenosi znanja i uči.

Povodom jubileja, načelnik VMA pukovnik Vukosavljević uručio je ministru Vučeviću prvi primerak nove monografije izrađene ovom povodom.

Priznanja najboljim organizacijskim jedinicama VMA, koje se tradicionalno dodelju povodom praznika, ove godine pripala su Klinici za očne bolesti i Institutu za mikrobiologiju. Plakete načelniku Klinike za očne bolesti pukovniku prof. dr. Mirku Resanu i načelniku Instituta za mikrobiologiju potpukovniku dr. Bojanu Rakonjcu, tom prilikom, uručio načelnik VMA pukovnik Vukosavljević.

Povodom Dana VMA, večeras je tradicionalno uručena i medalja koja nosi ime dr Vladana Đorđevića prvog učenog srpskog hirurga, prvog sanitetskog pukovnika i nekadašnjeg načelnika saniteta Vojske Srbije. Pukovnik u penziji prof. dr Nebojša Jović, dugogodišnji načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA i načelnik Grupe hirurških klinika VMA i prof. dr Radivoje Simić, specijalista dečije hirurgije ovogodišnji su dobitnici tog prestižnog priznanja za doprinos u razvoju srpske hirurgije, koje im je večeras uručio načelnik Grupe hirurških klinika VMA pukovnik prof. dr Boban Đorđević.

Gostima na večerašnjoj svečanosti prikazan je i promotivni film VMA snimljen povodom jubileja, u produkciji VFC „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću, a program je oplemenio umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kao i nastupi dramskih umetnika.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi, narodni poslanici, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, naučnoistraživačkih i zdravstvenih institucija, pripadnici VMA i brojni gosti.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (41)

Loading
Mica

04.03.2024 22:43

Koliko je lepo sve ovo videti. Ponosim se sto sam deo Srbije!

Vlada

04.03.2024 22:46

VMA jedna od najozbiljnijih institucija u našoj državi, a i šire.

Anka

04.03.2024 22:46

Na VMA rade najveci strucnjaci nase zemlje.

Maca

04.03.2024 22:49

Ponos glavnog grada Srbije i svih nas je Vma.

Tanja

04.03.2024 22:50

Veoma lepa slika koja i treba kao takva da obiđe svet.

Ena

04.03.2024 22:55

Velikih 180 godina, čestitke svima sa Vojnomedicinske akademije

Jela

04.03.2024 22:56

Vojnomedicinska akademija je besprekorna ustanova. Čestitam jubilej!

Milan

04.03.2024 22:58

Vojnomedicinska akademija sa dugom tradicijom koja može da se pohvali uspešnim radom

Vida

04.03.2024 22:59

Veliki dan za VMA koji je na svetskom nivou.

Miša

04.03.2024 22:59

Radujemo se svakom uspehu i napredku naše zemlje!

Gala

04.03.2024 23:00

Verujem da će VMA i ubuduće raditi sa velikim uspehom kao i do sada

Ema

04.03.2024 23:03

Ponosna sam na rad Vojnomedicinske akademije!

Nada

04.03.2024 23:11

Divan gest i veliko priznanje za rad lekara, medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja

Klara

04.03.2024 23:16

VMA je zaista sinonim prestiža zdravstvenih institucija i po broju spasenih života i po stručnom kadru.

Hana

04.03.2024 23:23

Ubedljivo najbolje lekare imamo, dokaz za to su hiljade i hiljade operacija i najkomplikovanijih intervencija

Ilija

04.03.2024 23:24

VMA je jedna od najboljih institucija u Srbiji. Trebamo da se ponosimo što imamo ovakvu instutuciju u našoj zemlji.

Petar

04.03.2024 23:25

Institucije poput VMA postavljaju standarde u zdravstvu!

Tamara

04.03.2024 23:28

Koliko je lepo sve ovo videti. Ponosim se sto sam deo Srbije!

Sinisa

04.03.2024 23:41

Čestitke! Jubilej VMA je ne samo povod za slavlje već i prilika da se odaje počast svim herojima koji su služili našoj zemlji kroz ovih 180 godina.

Sinisa

04.03.2024 23:41

Divno je videti kako se tradicija i poštovanje prema medicinskoj službi održava i proslavlja. Čestitam VMA na velikom jubileju

Sinisa

04.03.2024 23:42

Ponosni smo na VMA i njenu ulogu u pružanju vrhunske medicinske zaštite. Srećan jubilej i neka nastavi da bude svetionik nade i lečenja u budućnosti!

Sinisa

04.03.2024 23:43

Čestitke na ovom izvanrednom jubileju! VMA ima bogatu istoriju i tradiciju, a prisustvo Vučevića u Domu Garde na Topčideru dodaje poseban sjaj ovom svečanom događaju.

Nikolina

04.03.2024 23:43

Koliko je lepo videti svo ovo, ponos Srbije.

Sinisa

04.03.2024 23:46

Čestitam VMA na ovom veličanstvenom jubileju! Ponosni smo na 180 godina izvrsnosti u medicini i služenju zajednici.

Sinisa

04.03.2024 23:47

Divno je videti Vučevića u Domu Garde, podržavajući VMA. Sjedinjeni u počast 180 godina izuzetne medicinske službe.

Sinisa

04.03.2024 23:48

Jubilej 180 godina VMA je podsjetnik na njihovu neprocjenjivu ulogu u brizi o zdravlju nacije. Srdačne čestitke!

Sinisa

04.03.2024 23:49

Od srca čestitam VMA na velikom dostignuću! Neka nastavi svetleti kao uzor izvrsnosti u medicini.

Gaga

04.03.2024 23:56

Jubilej koji se vredi proslaviti,VMA najpoznatija i najveca institucija.

Sinisa

04.03.2024 23:57

Jubileji poput ovog su prilika da se odamo počast herojima medicinske zajednice. Srećan 180. rođendan VMA!

Sinisa

05.03.2024 00:04

Svečana akademija povodom 180 godina VMA je prilika da se oda počast izvanrednom doprinosu ove institucije u medicini. Uz prisustvo Vučevića, čast je još veća.

Sinisa

05.03.2024 00:04

Čestitke VMA na velikom jubileju! Svečana akademija sa Vučevićem kao gostom pokazuje koliko je važno priznanje za ovu ustanovu.

Sinisa

05.03.2024 00:05

Fantastično je videti Vučevića u Domu Garde na Topčideru povodom proslave 180 godina VMA! Ovo je zaista poseban trenutak koji slavi izuzetnu posvećenost zdravstvenoj brizi.

Sinisa

05.03.2024 00:06

Veliko slavlje za VMA! Čestitke na impresivnih 180 godina pružanja vrhunske zdravstvene zaštite. Uz Vučevića u Domu Garde, ova svečana akademija obeležava važnost vaše uloge u društvu.

Sinisa

05.03.2024 00:06

Jubilej VMA nas sve inspiriše! Čestitke na 180 godina posvećenosti zdravlju i dobrobiti ljudi. Sa Vučevićem u Domu Garde, ova svečana akademija slavi vašu izuzetnu istoriju i budućnost.

Sinisa

05.03.2024 00:07

Neka se zastave vijore na proslavi 180 godina VMA! Sa ponosom slavimo ovaj važan jubilej uz prisustvo Vučevića u Domu Garde. Čestitke na dugoj tradiciji izvrsnosti u medicini!

Sinisa

05.03.2024 00:07

Čestitke na 180 godina VMA! Svečana akademija u Domu Garde na Topčideru je pravi pokazatelj veličine i važnosti ove institucije u našoj zemlji.