Potpisivanje bilateralnih dokumenata uz prisustvo Vučića i predsednika Centralnoafričke republike
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

- Iskoristiću priliku da kažem mom i narodu Srbije, da je doktorka Olivera Jovanović umrla od malarije u našoj zemlji, i želim tim povodom da izrazim saučešće, jer je ona samo došla kod nas da pomogne - rekao je Tuadera.

Podsetimo, radiolog Olivera Jovanović (53), lekar Vojnomedicinske akademije, koja je bila angažovana u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, preminula je od posledica teškog oblika malarije!

- Jovanovićeva je primljena na Kliniku za infektivne i tropske bolesti VMA 6. jula u veoma teškom zdravstvenom stanju, sa znacima otkazivanja više organa.U tom trentuku su tokom hospitalizacije bile preduzete sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure u cilju lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija - naveli su tada u Ministarstvu odbrane.

Iako je ubrzo nakon povratka u Srbiju, 25. juna, osetila simptome nije želela da se pridržava terapije.

- Iz Afrike se vratila s temperaturom i malaksalošću, ali je odbijala lečenje. Lekari su insistirali da ode na preglede i da ostane u bolnici, ali nije htela. Prvih nekoliko dana niko nije sumnjao na malariju sve dok u ponedeljak nije dobila temperaturu 40 stepeni. Tada je hitno primljena na Infektivnu i za dva sata je pala u komu. Više se nije probudila -  rekao je tada sagovornik za medije i dodao:

- Olivera je bila razvedena, samohrana majka. Iza sebe je ostavila ćerku, a u misiju je otišla kako bi dodatno zaradila jer je bila u teškoj materijalnoj situaciji.

- Ovo je prvi smrtni slučaj među pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama, međutim nije prvi slučaj obolevanja od malarije. Epidemiolog dr Radmilo Petrović je tada rekao da je neobična pojava da zaraženi malarijom dolaze u Srbiju:

- Godišnje imamo po nekoliko importovanih slučajeva malarije iz Afrike. Mnogi od njih uspeju da se izleče, ali, nažalost, ima i smrtnih ishoda. Najproblematičnije je to što, dok traje inkubacija, nema simptoma, pa zaraženi i ne znaju da u sebi imaju virus. Tako je verovatno bilo i sa doktorkom - rekao je tada doktor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading