ALBANCI KRENULI NOŽEVIMA NA SRPSKU DECU Teror na KiM ne prestaje!
Foto: EPA/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dvojica Albanaca, naoružani nožem, napali su u petak uveče petoro maloletnih Srba u Lapljem Selu kod Gračanice. Napadači su crvenim „folksvagenom“ prišli srpskim maloletnicima koji su stajali ispred Srednjoškolskog centra i počeli da im dobacuju i prete.

- Vozač tog automobila nožem je pretio našoj deci i tražio da kažu da je njihov predsednik Hašim Tači, a da predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivaju pogrdnim imenima. Deca su odbila to da učine. Drugi napadač je sve vreme snimao mobilnim telefonom. Verovatno su planirali taj snimak da objave uz komentar „evo kako mladi Srbi skandiraju Tačiju i psuju Vučića“. Taj plan im nije uspeo, kazao je za Alo! roditelj jedne devojčice koja je bila u grupi maloletnih Srba.

Dečaci i devojčice su uspeli da pobegnu, a napadači su za njima krenuli automobilom i preprečili im put.

SVE JE PRIJAVLJENO POLICIJI

- Pozvao me je sin i rekao mi je šta se dogodilo. Odmah smo obavestili policiju. Taj automobil je još dva puta prošao dok smo sa decom stajali na ulici čekajući policiju. Napadači su onda otišli u pravcu Prištine, kazao je otac jednog od dečaka.

On dodaje da su napadi u Lapljem Selu česti i da ih Albanci često psuju iz automobila u pokretu. Selo je pokriveno kamerama za video-nadzor i, ako bude volje kod kosovske policije, napadači bi trebalo da budu pronađeni i procesuirani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su ovi napadi, pretnje i provokacije po etničkoj osnovi dvojice Albanaca direktna posledica politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština.

Gračanica

Kosovo online

 

- Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kom su na njih Albanci potezali noževe, s očiglednom namerom da budu i upotrebljeni - navela je Kancelarija za KiM u saopštenju za javnost u kojem se dodaje da je ovaj napad uneo ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Кosovu i Metohiji, jer se roditelji s pravom pitaju kako smeju decu da puste bez pratnje napolje.

Kancelarija za KiM skreće pažnju i da se sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze srpska deca koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime.

STIMULACIJA IZGREDNIKA

- Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, koja zahteva da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine s politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike.

Srpska lista navodi da je napad na srpsku decu u Lapljem Selu posledica višegodišnje represije i antisrpske politike režima Aljbina Кurtija, koji i sam čini sve da ugnjetava srpski narod i protera ga sa prostora Kosova.

Penzionerka Vujović: Neću imati para za lekove, ostaje mi suva kora hleba

Penzionerka Miroslava Popović iz Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da je žalostno što zbog zabrane upotrebe dinara posle 10 godina ne može da podigne svoju penziju, koju je pošteno zaradila radeći na Kosovu više od četiri decenije. Ova nekadašnja direktorka jedne osnovne škole kaže da bez penzije ne može da kupi ni preko potrebne lekove, ali ni osnovne životne namirnice, te da će joj ostati samo suva kora hleba.

- Ne mogu da shvatim ovu situaciju koja nam je nametnuta od te kosovske vlade koja je za mene nepostojeća jer je ovo Srbija, ali ne mogu da shvatim ni taj Zapad koji hladnokrvno gleda na sve ovo što se sada dešava. Ja koja u 74. godini života sa mnogo bolesti, operisana, danas moram da razmišljam kako ću nabaviti lekove… Koga da zamolim, jer to nije za jedan mesec. Ovde da ih kupujem, jako je skupo, a da molim svakoga meseca mi je ponižavajuće - kazala je ona i dodala da jeste ljuta zbog ove situacije ali da nikada neće napustiti KiM.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading