Skupština grada
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

Zaključak o sazivanju konstitutivne sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Privremeni organ Grada Beograda krajem januara je doneo zaključak o sazivanju konstitutivne sednice gradske skupštine.

Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Za razliku od republičkog parlamenta, koji se smatra konstituisanim u momentu verifikacije dve trećine mandata, kod gradske vlasti skupština je verifikovana u momentu kada se izaberu predsednik i sekretar.

Međutim, izbor skupštinskih funkcionera i formiranje beogradske izvršne vlasti i dalje su neizvesni, jer se ne zna hoće li biti neophodne većine od 56 odbornika.

Epilog postizborne kombinatorike možda će stići tek 2. ili 3. marta, što je i krajnji rok za formiranje Skupštine grada.

Ukoliko većine ne bude, počinje novi rok od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da lista oko SNS "Beograd ne sme da stane" ima legalnu većinu, ali ne i kako je rekao, sasvim legitimnu i da će se verovatno sačekati do 2. ili 3. marta, pa ako ne budu imali i legitimnu većinu ići će se na nove izbore.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading