100. opracija na srcu
Foto: Tanjug/Tanjug

Tim čine hirurzi svetskog ranga, dr Nikos Kesaris, dečji transplantacioni hirurg, dr Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle, i dr Jelena Stojanović, nefrolog, i oni će obaviti vrlo zahtevne operacije koje naši stručnjaci u Univerzitetskoj dečjoj klinici zasad nisu u mogućnosti da obave samostalno.

Dvoje dece, kojima će donori organa biti njihovi roditelji, dobiće nove organe u svojoj zemlji i neće morati da idu u inostranstvo. 

– Ova saradnja sa transplantacionim timom iz Londona ima veliki značaj, pre svega za pacijente obolele od hronične renalne insuficijencije, za njihove roditelje, potom i za naš tim koji se bavi lečenjem i transplantacijom bubrega kod dece. Univerzitetska dečja klinika „Tiršova“ ima dugu tradiciju u lečenju pacijenta sa bubrežnom insuficijencijom, jedini smo centar u regionu gde se vrši dijaliza kod dece obolele od bubrežne insuficijencije, a prva hemodijaliza je urađena 1980. godine. Sa transplantacijom bubrega smo započeli davne 2001. godine i na UDK su do sada transplantirani organi preko 100 dece – navodi dr sc. med. Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije i v. d. direktora Univerzitetske dečje klinike Beograd, i dodaje da su u saradnji sa timom iz Londona do sada urađene četiri transplantacije, a sada su još dve u planu, piše Blic. 

U SRBIJI SU ZAKAZANE DVE TRANSPLANTACIJE ORGANA SA ŽIVIM DONORIMA Dolaze stručnjaci iz inostranstva, dvoje dece očekuju intervencije u Tiršovoj

Goran Vesić

 

Naime, 18-godišnja devojka dobiće bubreg svog oca, i to će biti prva preemptivna transplantacija sa živog donora u Srbiji.

– To znači da se transplantacija bubrega radi pre odlaska pacijenata na dijalizu, što je standard u svetu kod dece koja imaju terminalni stadijum bubrežne insuficijencije. Cilj ove saradnje i jeste da se deca sa bubrežnim problemima identifikuju na vreme, da se adekvatno vodi pacijent, da se donor pripremi na vreme i da se uradi transplantacija bez odlaska na dijalize kad god je to moguće – objašnjava dr Jelena Stojanović, nefrolog i koordinator tima iz Londona.

Devojčica će imati operaciju u subotu, dok će dečak (17) u nedelju dobiti bubreg svoje majke. Za transplantaciju bubrega kod donora će biti primenjena najsavremenija laparoskopska metoda eksplantacije bubrega, za koju se smatra da je zlatni standard u svetu. Ova metoda omogućava donorima da se brzo oporave i da u roku od svega nekoliko dana stanu na noge i vrate se normalnim životnim aktivnostima. S obzirom na to da je reč o roditeljima koji su donori organa svojoj deci, sigurno će im to mnogo značiti.

– To je minimalno invazivna procedura. Donor, koji je najčešće roditelj, oporavlja se značajno brže nego kada su rađene otvorene eksplantacije. Uz tim iz „Tiršove“ uključeni su urolozi za odrasle sa VMA, koji se edukuju u pravcu laparoskopske eksplantacije. Naravno, uključeni su i nefrolozi za odrasle koji vrše pripremu i praćenje donora, tj. roditelja pacijenta – ističe dr Dučić.

Gostujući stručnjaci će sprovesti ove zahtevne operacije u Srbiji zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između RFZO i londonske bolnice „Great Ormond Street Hospital for Children“, koja je potvrđena u decembru 2022. kada je Protokol o saradnji i potpisan.

– Ovakva saradnja i edukacija je i te kako značajna za zdravstvo u Srbiji. Sada, za razliku od ranijih pokušaja, postoji vrlo ozbiljan pristup u smislu da se vrši edukacija celokupnog tima, i onog na terenu u Srbiji, i određenih lekara i sestara, čija se edukacija delom održava u Londonu. U Srbiji su se sporadično radile transplantacije bubrega deci, ali sada, uz podršku RFZO, Ministarstva zdravlja i Medicinskog fakulteta, radi se na tome da Srbija dobije program transplantacije, što je zaista veoma značajno. Cilj je da taj program postane jedan od vodećih programa za transplantaciju organa deci u regionu – poručuje dr Jelena Stojanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading