Više javno tužilaštvo u Beogradu
Foto: Alo/Foto: Ognjen Radošević

Glavnom i odgovornom uredniku N1:

Poštovani,

Na osnovu člana 94. Zakona o informisanju i medijima u prilogu vam šaljemo odgovor Višeg javnog tužilaštva u Beogradu povodom navoda, novinara Ivana Milićevića u svojstvu sagovornika u prilogu emitovanog 8. februara 2024. godine na vašoj televiziji i portalu N1 pod naslovom „‘Kažnjena‘ tužiteljka, odbijala da radi protivzakonito: Od kolega čestitke, od nadređenih ‘rampa‘ za napredovanje“, sa molbom da ga objavite u celosti.

Unapred hvala,

Više javno tužilaštvo u Beogradu

Odgovor: 

Nedopustivo je i opasno to što novinar Ivan Milićević proizvoljno i laički daje mišljenje u svojstvu sagovornika u medijskom prilogu koji je objavljen na vašoj televiziji i portalu, tvrdeći da su naredbe uprave ovog tužilaštva „u potpunosti protivzakonite“.

Netačno je da je bilo šta u vezi sa predmetom, o kojem se govori u vašem prilogu, urađeno „protivzakonito“.

O tome svedoči i stav Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu od 17. januara 2024. godine u kojem je konstatovano da je nakon uvida i analize predmeta Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zaključeno da je postupanje Glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu Nenada Stefanovića u pomenutom predmetu bilo „pravilno i zakonito, kao i da su donete odluke u svemu bile zasnovane na odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima“.

Ovaj predmet je trenutno u fazi glavnog pretresa (suđenja) pred Višim sudom u Beogradu.

Podsećamo da se optužnim predlogom VJT u Beogradu okrivljenima Milanu I, Milošu K. i Milošu V. na teret stavljaju krivična dela Zloupotreba službenog položaja, Zlostavljanje i mučenje, a Milošu V. i krivično delo Teška telesna povreda.

Viši sud u Beogradu je po tom optužnom aktu zakazao glavni pretres čime je potvrđen nivo sumnje potreban za suđenje – opravdana sumnja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu ponavlja da optužni predlog protiv trojice okrivljenih, inače ispektora Odeljenja za borbu protiv droga, nema nikakve veze sa njihovim svedočenjem u predmetu „Jovanjica“. 

S poštovanjem, 

Više javno tužilštvo u Beogradu 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading