OGLASILA SE VIŠA JAVNA TUŽILAŠTVA Evo koje prijave su podnete tokom izbora u Beogradu, Pančevu, Smederevu, Čačku...
Više javno tužilaštvo

Saopštenje VJT u Beogradu

Nakon što je primilo izveštaje iz svih šest osnovnih javnih tužilaštava sa teritorije grada Beograda, Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost o postupanju povodom prijava koje su u skladu sa zakonom, dostavljene tužilaštvima u vezi sa eventualnim nepravilnostima povodom republičkih i gradskih izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu putem email-a je 17. decembra podneta krivična prijava V.P. protiv NN lica u vezi sa krivičnim delom Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

U priogu je dostavljen video snimak dve osobe ženskog pola koje pričaju o navodnoj predaji novca od strane NN lica radi glasanja, sačinjen ispred OŠ "Rade Končar" u Zemunu. Tim povodom formiran je predmet i 19. decembra podnet je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Povodom dva izveštaja Republičke izborne komisije, koji su podneti ovom tužilaštvu 11. decembra u vezi sa falsifikovanim potpisima za izborne liste "Dosta! Evropski put-Dosta"  i Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin i doktor Hristos Alestopulos (Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko grčki pokret) formirani su predmeti i prosleđeni na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela Falsifikovanje isprave.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 17. decembra obavešteno o pet događaja u vezi sa izborima na teritoriji svoje nadležnosti i u svakom pojedinom slučaju dežurni tužioci su naložili policiji da izađe na teren, kao i da obavi razgovore sa podnosiocima prijava, te da podnese izveštaj tužilaštvu.

Prvi događaj tiče se prijave M.Lj. odnosi se na navodnu kupovinu glasova u Batajnici iz kombija. Po nalogu dežurnih tužilaca obavljeni su razgovori sa M.Lj. i još tri lica koja su bila sa njim u društvu, te je naloženo policiji da izađe na teren radi pronalaska kombija koji su opisali podnosioci prijave. Pripadnici policije odlaskom na prijavljenu adresu nisu uočili navedeni kombi, niti zatekli lica sa kojima bi obavili razgovor.

U drugom događaju, povodom prijave člana RIK-a J.R. da se u „Štark Areni“ odvija paralelno glasanje i da je njemu i njegovim kolegama onemogućen ulazak u „Štark Arenu“, po nalogu dežurnih tužilaca policija je obavila razgovor sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

J.R. je svoje navode ponovio u PS Novi Beograd, a nakon što je RIK saopštio da u „Štark Areni“ nema izbornog mesta, policiji je naloženo dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred „Štark Arene“.

U trećem događaju, po prijavi vlasnice ugostiteljog objekta na Novom Beogradu da novinari medijske kuće N1, i pored njene molbe da to ne čine, snimaju unutrašnjost i goste lokala i da je guraju, po nalogu dežurnih tužilaca policijska patrola je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa njom. Ona je upućena da može da podnese krivičnu privatnu tužbu.

U četvrtom događaju, po prijavi posmatrača ispred „Prava Evrope“ R.V. da se na izbornom mestu broj 136 u OŠ „Vlada Obradović Kameni“ na Ledinama nalaze dupli birački spiskovi i da je poliven kafom od strane jednog člana biračkog odbora, po nalogu dežurnih tužilaca, policija je obavila razgovor sa zamenikom predsednika izborne komisije D.B. koja je izjavila da je člana izborne komisije Z.L. nepoznato lice udarilo zatvoren šakom u lice, da je on odbio medicinsku pomoć i rekao da neće pristupiti u prostorije policijijske stanice. U razgovoru sa posmatračem ispred „Prava Evrope“ S.M. on je izjavio da mu R.V. nije poznat, a kako glasanje na tom biračkom mestu nije prekidano iz navedenog događaja ne proističu obeležja bilo kog krivičnog dela, pa je naloženo da se ovaj događaj evodentira.

U petom događaju, po prijavi predsednika biračkog odbora na izbornom mestu u Surčinu M.V. da se tu nalaze dva paketa sa po 100 glasačkih listića koji su već zaokruženi, nakon čega su tri lica odnela listiće sa lica mesta, po nalogu dežurnih tužilaca policija je izašla na lice mesta, pa je u razgovoru sa M.V. utvrđeno da su na tom biračkom mestu u OŠ „22. oktobar“ pronađena dva već zaokružena listića, a ne dva paketa. Dežurni tužioci su preko policijskih službenika uputili pozivaoca da ukoliko smatra da je bilo nepravilnosti iste prijavi RIK-u.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Republičkoj izbornoj komisiji povodom prijave člana biračkog odbora iz Socijalističke partije Srbije M.Š. da je u kutiji sa glasovima za odbornike Skupštine grada Beograda pronađeno 8 glasačkih listića za koje se pretpostavljalo da su falsifikovani (4 za lokalne i 4 za parlamentarne izbore).

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradukao i osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu nisu stigle prijave niti izveštaji o bilo kakvim uočenim nepravilnostima u vezi sa glasanjem 17. decembra 2023. godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je pre izbornog dana formiralo tri predmeta u vezi izbornog procesa u vezi za navodnim falsifikovanjem potpisa.

Ovo tužilaštvo je formiralo predmet i uputilo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nakon što su članovi Opštinske izborne komisije GO Savski venac 13. decembra ustanovili da im je dostavljeno 10 glasačkih listića manje nego što je trebalo.

Takođe je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK povodom dopisa od 12. decembra kojim ga je JP „Pošta Srbije“ obavestila da je međska kuća „Nova S“ 11. decembra objavila tekst u kojem navodi da to javno preduzeće navodno šalje pozive za glasanje „fantomskim“ biračima, pa je u istom dopisu zatražilo od Prvog OJT da se srpeči bilo kakva zlouptreba ovog javnog preduzeća.

Povodom krivične prijave podnete protiv NN lica zaposlenih u GO Savski Venac zbog overe lažnih podataka u dva obrasca, gde stoji da birač J.Z. podržava izbornu listu za izbore za odbornike u skupštini grada Beograda „Grupa građana Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“ i za listu „Srbija na zapadu-Zoran Vuletić – Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević“, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK.

Osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu tokom izbornog procesa nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti.

Koordinator za osnovna javna tužilaštva u Beogradu u vezi sa predmetima vezanim za izbore 17. decembra 2023. godine, kojeg je postavio Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu bio je u redovnoj komunikaciji sa dežurnim tužiocima i policijom, kako bi se efikasno reagovalo na svaku prijavu i proverili navodi istih.

Saopštenje VJT u Pančevu

Više javno tužilaštvo u Pančevu obaveštava javnost da Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i područnim Osnovnim javnim tužilaštvima u Pančevu i Vršcu nisu podnesene krivične prijave zbog krivičnih dela koja se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu pre, tokom i nakon dana glasanja za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i poslanika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Saopštenje VJT u Čačku

Na području Višeg javnog tužilaštva u Čačku, koje obuhvata teritoriju grada Čačka i opština Gornjeg Milanovca i Ivanjice, tokom izbora koji su održani 17.12.2023. godine nije bilo incidenata ili nepravilnosti koja bi imala obeležja krivičnih dela protiv izbornih prava iz glave XV Krivičnog zakonika, niti prekršaja.

Saopštenje VJT u Smederevu

Povodom parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su održani u nedelju 17. decembra 2023. godine, na području  nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, nije bilo podnetih krivičnih prijava za krivična dela protiv izbornih  prava, niti za eventualno neko drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je zajedno sa svojim područnim tužilaštvima – Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu i Osnovnim javnim tužilaštvom u Velikoj Plani, pažljivo pratilo sprovođenje izbora u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja.

Saopštenje VJT u Kruševcu

Tokom izbora na parlamentarnim i lokalnnim izborima 17.decembra, kao i u periodu nakon toga, na području nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, kao i područnih osnovnih javnih tužilaštava u Kruševcu, Trsteniku i Brusu, od strane nadležnih organa, nisu konstatovane nepravilnosti vezane za izborni proces, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu.

Saopštenje VJT u Užicu

Na području nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Užicu, a vezano za izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije održane 17.12.2023. godine, podnete su dve krivične prijave zbog uništavanja dokumenata.

Prijavljena su dva događaja na biračkim mestima u Opštini Kosjerić, zbog čega je nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Požegi naložilo Policijskoj stanici Kosjerić da podnese krivične prijave protiv dva lica zbog krivičnog dela Uništavanje dokumenata o glasanju iz člana. 162 st. 1 Krivičnog zakonika.

Na području nadležnosti Osnovnih javnih tužilaštva u Užicu i Prijepolju, u vezi krivičnih dela protiv izbornih prava, nije bilo podnetih krivičnih prijava niti je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira na biračkim mestima - saopštilo je VJT u Užicu.

Saopštenje VJT u Jagodini

Povodom izbora za poslanike Narodne skupštine Srbije i izbora za odbornike skupština opština, koji su održani u nedelju 17. decembra 2023. godine, Više javno tužilaštvo u Jagodini je saopštilo da na području njegove nadležnosti, kao i područnih Osnovnih javnih tužilaštava u Jagodini, Paraćinu i Despotovcu, nije podneta nijedna krivična prijava, prenosi Tanjug.

U saopštenju je navedeno da prijave nisu podnete zbog nekog od krivičnih dela protiv izbornih prava iz glave 15. Krivičnog zakonika Srbije, niti je bilo drugih prijava zbog bilo kakvih neregularnosti u vezi sa izbornim procesom.

Saopštenje VJT u Novom Sadu

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo je od PU Novi Sad nekoliko obaveštenja o prijavama građana sa biračkih mesta, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnim izborima održanim 17. decembra i preduzeće sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava.

Kako se navodi u saopštenju VJT Novi Sad, na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu od policije je dobio obaveštenje da je više građana prijavljivalo navodnu "kupovinu glasova", i to u Veterniku, Kovilju i Ljuboviji.

Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima i naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu PU u Novom Sadu dobio je obaveštenje o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima.

Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora i da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja.

Takođe, povodom događaja kada je aktivista Srpske napredne stranke, oštećena T.S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri nepoznata maskirana lica, dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu je taj događaj pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

OJT u Bačkoj Palanci na dan održavanja izbora nije primilo bilo kakva obaveštenja od policije koja su u vezi se izborima, niti su nakon održanih izbora OJT u Bačkoj Palanci dostavljene krivične prijave za krivična dela iz grupe Krivična dela protiv izbornih prava.

Nakon održanih izbora u Srbiji, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava građana G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Osim toga, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu su dostavljene dve krivične prijave istog podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

U saopštenju VJT Novi Sad navodi se i to da je 18. decembra OJT u Novom Sadu dostavljena krivična prijava V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću pravi lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

Javna tužilaštva će, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima održanim dana 17. decembra i doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Saopštenje OJT u Vladičinom Hanu

Okružno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu oglasilo se danas povodom eventualnih neregularnosti na biralištima, i saopštilo da je po svim prijavama odmah postupljeno.

Od ukupnog broja prijavljenih događaja dva događaja se odnose na krivično delo Davanje i primanje mita zbog čega je izdat nalog da se u jednom slučaju obavesti posebno odeljenje za suzbijanje korupci pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu kao nadležno tužilaštvo dok je jedna prijava prosleđena na nadležnost pomenutom tužilaštvu.

Ovlašćena službena lica policije su po ostalim prijavama izvršila provere i obavestila tužilaštvo da u dva slučaja navodi iz prijava nisu potvrđeni. U trećem slučaju nosilac liste "Dr Nenad Popović-Domaćinski za Vladičin Han" je Osnovnom javnom tužilaštvu prijavio da je od strane NN lica izvršeno skidanje reklamnog materijala stranke, zbog čega je prijava zavedena protiv NN lica zbog krivičnog uništenja i oštećenja tuđe stvari, saopšteno je iz OJT u Vladičinom Hanu.

"U toku izborne tišine neposredno pre izbora koji su održani 17. 12. 2023. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu je prijavljeno 5 (pet) događaja protiv izbornih pravila.

Po svim prijavama je odmah postupljeno davanjem naloga ovlašćenim službenim licima policije za proveru i prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Od ukupnog broja prijavljenih događaja dva događaja se odnose na krivično delo Davanje i primanje mita iz čl.156KZ zbog čega je izdat nalog da se u jednom slučaju obavesti posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu kao nadležno tužilaštvo dok je jedna prijava prosleđena na nadležnost pomenutom tužilaštvu.

Ovlašćena službena lica policije su po ostalim prijavama izvršila provere i obavestila tužilaštvo da u dva slučaja navodi iz prijava nisu potvrđeni (u jednom je prijavljeno da izvesna lica krše izbornu tišinu što je Zakonom o izboru narodnih poslanika sankcionisano u čl. 170 kao prekršaj).

U trećem slučaju nosilac liste"Dr Nenad Popović-Domaćinski za Vladičin Han" je Osnovnom javnom tužilaštvu prijavio da je od strane NN lica izvršeno skidanje reklamnog materijala stranke, zbog čega je prijava zavedena protiv NN lica zbog krivičnog uništenja i oštećenja tuđe stvari iz čl. 212 KZ.

"Mesna nadležnost Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu je utvrđena Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštva i prostire se za teritorije opština Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad", stoji u saopštenju glavnog javnog tužioca OJT u Vladičinom Hanu Dragana Nikolića.

Saopštenje VJT u Zrenjaninu

Izborni procesi u Zrenjaninu, Kikindi i Bečeju, neposredno pred dan izbora i nakon dana izbora, prošli su bez događaja koji bi zahtevali neposredno angažovanje nadležnih javnih tužilaštava, i u tom periodu nije primljena niti jedna krivična prijava - saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu.

Više i Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu, Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi i Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju su 17. decembra, na dan izbora, bili "u režimu pojačanog dežurstva" - rekao je vršilac funkcije glavnog javnog tužioca Borislav Miglinski.

U saopštenju se navodi da na dan pred izbore, i nakon izbora nije primljena ni jedna krivična prijava, zbog krivičnih dela u vezi sa nepravilnostima i ekcesima za vreme održavanja izbora, odnosno iz grupe krivičnih dela protiv izbornih prava, kako u danima pre, tako i u danima posle 17. decembra.

Jedini izuzetak, saopšteno je, bilo je Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju koje je 15. decembra - dva dana pre dana izbora, primilo jednu krivičnu prijavu zbog krivičnog dela povrede prava kandidovanja u vezi sa kojom tužilaštvo vrši provere i prikuplja potrebna obaveštenja, a potom će biti doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading