Telekom
Foto: Alo/Foto Tanjug

 

Čelni čovek najuspešnije srpske kompanije vratio se u utorak veče iz posete Prištini, gde je od ambasadora SAD i EU zatražio podršku u borbi protiv pritisaka vlade Aljbina Kurtija na MTS, ćerku-firmu Telekoma na Kosovu i Metohiji, koja tamo posluje u skladu sa Briselskim sporazumom i lokalnim propisima, zapošljava oko 250 ljudi i čije usluge koristi više od 30.000 pretežno srpskih domaćinstava.

- Pritisci na MTS i zastrašivanje naših zaposlenih traju već godinu dana, kulminacija je bila u avgustu prošle godine kada je Kurtijeva administracija pokušala da nam potpuno zabrani rad, pa kada im to nije uspelo, zahvaljujući našoj snažnoj reakciji i podršci međunarodne zajednice, prešli su na “plan B”, da po svaku cenu zaustave naš rast i razvoj. Zbog toga su u decembru 2023, dakle ponovo uoči praznika, u Prištini doneli rešenje kojim je praktično izvršena retroaktivna primena zakona, gde je pozivanjem na naknadno donete propise MTS drastično kažnjen finansijski, ali još veći je problem da osporavaju akvizicije malih srpskih operatera iz 2019. i 2020. godine i hoće da nam ih sada oduzmu. Uz to, pojačani su pritisci na naše radnike, poput slučaja iz decembra kada je policija sa dugim cevima bez ikakvog razloga upala u prostorije MTS u Zvečanu - objasnio je Vladimir Lučić probleme sa kojima se Telekom suočava u Pokrajini.

Sve ovo je ozbiljan test za međunarodnu zajednicu, upozorio je Lučić i ukazao da su prošle godine, kada je sprečena zabrana MTS, posebno važnu ulogu imali diplomatski predstavnici SAD.

Argumenti su i sada čvrsto na strani Telekoma Srbija.

- Mi smo od početka januara u ofanzivi, pored neprestane diplomatske korespodencije bio sam u Stejt departmentu u Vašingtonu, gde sam razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, sada sam u Prištini imao sastanke sa ambasadorima SAD i EU, a već narednog ponedeljka opet idem u Prištinu na sastanke sa još nekim ambasadorima važnih zemalja. Tražimo da nas Kurtijeva administracija ubuduće ostavi na miru, da radimo normalno i bez problema, kao što uostalom radimo na svim tržištima u regionu. Zahtevamo i da prištinska Agencija za zaštitu konkurencije, koja se prema Telekomu ponaša kao “agencija za zabranu konkurencije”, obustavi primenu donetih odluka dok se ne reše sudski sporovi, na kojima ćemo, uveren sam, pobediti. Takođe, kao izuzetno važno zahtevamo da Kurti prestane da zastrašuje i maltretira naše radnike na KiM - naglasio je Vladimir Lučić.

Generalni direktor Telekoma sada očekuje još veće zalaganje EU, posebno kada je reč o Evropskoj komisiji, jer su postupci Prištine direktno narušavanje autoriteta i odluka Brisela i evropskih standarda.

- Kurtijeva administracija krši Briselski sporazum, čak i sopstvene propise. Bave se retroaktivnom primenom zakona, što je suprotno svim principima vladavine prava i evropskim standardima i pravnim normama. Diskriminiše se Telekom, odnosno MTS, isključivo zato jer je srpska kompanija, pa se onda postavlja pitanje kako bilo ko ubuduće može da veruje administraciji koja selektivno primenjuje zakone, ne poštuje sporazume, šta to govori o pravom stanju stvari na KiM. Uz sve navedeno, Priština nastavlja da otežava život srpskom stanovništvu u cilju njihovog daljeg iseljavanja. Očekujem jasnu podršku Evropske komisije, ponašanje Prištine je nedopustivo i Brisel ima obavezu da to zaustavi - upozorio je Lučić.

Generalni direktor Telekoma Srbija je istakao da MTS sigurno ostaje na Kosovu, bez obzira na sve pritiske, kao i da usluge mobilne telefonije, interneta i televizije funkcionišu besprekorno.

Ali, za ambicije i realnu snagu Telekoma nije dovoljan samo opstanak na KiM. S obzirom na to da je Kurti aktuelizovao pitanje položaja ove kompanije, Lučić namerava da to iskoristi stavljanjem na dnevni red teme licence za trećeg mobilnog operatera na Kosovu.

- Priština izbegava obavezu iz Briselskog sporazuma da raspiše tender za treću licencu, jer znaju da bismo sigurno pobedili. Mi sada hoćemo da iskoristimo priliku da u ovom paketu rešimo i taj problem. Telekom Srbija, dakle, sigurno ostaje na KiM, a uveren sam da ćemo u budućnosti biti još jači. Telekom je kompanija sa velikim međunarodnim ugledom i znamo da zaštitimo naše interese kada su ugroženi. Borba se nastavlja, neće biti lako, ali mi na kraju sigurno pobeđujemo - zaključio je Vladimir Lučić.

 

Zabrinjavajući utisak

Vladimir Lučić je po povratku iz Prištine izneo i jedan vrlo zabrinjavajući utisak.

- Na osnovu onoga što sam primetio u Prištini deluje da će ove godine na Kosovu biti prevremeni izbori, da je Kurti već krenuo u izbornu kampanju i da će pritisci na srpsku populaciju biti još veći - upozorio je Lučić.

 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading