Mihailo Jovanović
Foto: Alo/MIT

Sklapanjem ovog ugovora Banka Poštanska štedionica Banja Luka postala je prvi regionalni komercijalni korisnik koji skladišti i čuva svoje podatke u Državnom data centru u Kragujevcu. 

Mihailo Jovanović

MIT

 

 

„Data centar je još jednom potvrdio da je jedan od nosioca 4. industrijske revolucije i digitalizacije u našoj zemlji, čijom smo izgradnjom postavili čvrst infrastrukturni temelj za dalju modernizaciju Srbije. Kao jedan od samo osam centara u Evropi koji može da se pohvali sertifikatom o najvišem međunarodnom standardu bezbednost i pouzdanost data centara, privukao je najveće i najvažnije kompanije iz oblasti informacionih tehnologija. Trenutno u Kragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i komercijalni korisnici poput svetskih IT giganata Oracla, IBM-a i Huaweija.“, rekao je Jovanović i dodao da je Srbija nedavno potpisala Memorandum sa CERN-om čime je zvanično postala deo velike, globalne računarske mreže i tek sedma zemlja u Evropi, a deseta u celom svetu, u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Mihailo Jovanović

MIT

 

 

Ministar Jovanović je istakao da će u narednom periodu, u skladu sa planom Srbija 2027 – Skok u budućnost u delu koji se tiče dalje modernizacije i digitalizacije, glavni fokus biti na proširenju kapaciteta Državnog data centra, kao i da su uveliko spremni projekti za izgradnju dodatnih modula i bloka 2, kao i nove investicije u dodatne super računare.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading