Vladimir Bilčik
Foto: Alo/Printscreen

"Za mene je najvažnije da se držimo činjenica koliko god je to moguće. Izdali smo vrlo jasno zajedničko saopštenje svih poslanika koji su došli da posmatraju izbore u Srbiji. Imali smo zajedničke preliminarne zaključke OEBS-ove misije ODIHR-a i mislim da bi bilo najbolje da imamo diskusiju o činjenicama o tome šta se dešava na terenu na osnovu konačnog izveštaja OEBS-ovog ODIHR-a, koji očekujemo da bude objavljen u narednim nedeljama", rekao je Bilčik za Tanjug.

On je izrazio nadu da će taj izveštaj biti objavljen što pre i istakao da će on predstavljati veliku pomoć kako bi se održala diskusija o činjenicama, a ne politička debata.

Ističući da je važno da novi parlament i nova vlada u Srbiji počnu sa radom što je pre moguće, rekao je, kako je ovo  pogodan trenutak za proširenje, za napredak. Srbija može da napreduje samo ako ima funkcionalne institucije, zasnovane na novoj većini na parlamentarnim izborima. To je izuzetno važno. Rad počinje, svi se angažuju", rekao je Bilčik.

On je dodao da je Evropski parlament spreman da se angažuje i pomogne u podsticanju dijaloga u Srbiji, kao i podsticanju "snage javne debate i demokratskih institucija".

"To je nešto što se nadam da ćemo čuti tokom diskusije danas", rekao je Bilčik.
On je dodao da će to biti neke od njegovoh poruka želi da prenese.

"Potrebna nam je evropska Srbija i Srbija zaslužuje evropsku budućnost, ali svi odgovori na to su u rukama svih političkih snaga širom Srbije. Nadam se da se svi ponašaju odgovorno i sa pogledom na budućnost, a ne na prošlost. Prošlost je bila teška, ponekad tragična. Vreme je da idemo napred", rekao je Bilčik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading