Republička izborna komisija RIK
Foto: Tanjug/Tanjug

Prenos UŽIVO pratite na Alo! portalu

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević započeo je najnoviju sednicu RIK-a, u subotu 23. decembra:

- Večerašnoj sednici prisustvuje 26 od ukupno 35 članova komisije. 18 je neophodno za donođenje odluke.

Na ovoj sednici predložene su sledeće tačke:

- Razmatranje tačke zahteva koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora Skupštine Grada Beograda.

- Tačka 2 razno.

Predsednik Republičke izborne komisije saopštio je da su mu 18. decembra u sedištu RIK-a Marinika Tepić i Miroslav Aleksić iz koaliije SPN uputili zahtev za raspisivanje novih izbora u Beogradu.

- Razlog za sazivanje današnje sednice je podnesak koji su mi 18. decembra predali u sedištu Republičke izborne komisije narodni poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić u ime koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojom je RIK-u upućen zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda - rekao je Dimitrijević.

- Podsetiću vas ponovo i da su me prilikom ovog zahteva zamolili da im, kao pravno neukoj stranci, imajući u vidu da, kako su naglasili, nisu pravničke struke, dam pravno mišljenje, odnosno tumačenje podnetog zahteva, kao i materijala koji su za ovaj zahtev podneli, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih fantomskih birača, odnosno nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje-  dodao je Dimitrijević.

Ponovio je da Republička izborna komisija ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora"

- Međutim, na ovaj način sam morao da reagujem i nakon jučerašnjeg obraćanja pojedinih članova RIK-a ispred koalicije 'Srbija protiv nasilja' ovde ispred sedišta RIK-a, tu je nastavljena priča o navodnim nepravilnostima i tzv. fantomskim biračima, pa ne bih želeo da se time svesno i nesvesno dodatno javnost dovodi u zabludu da RIK ima veze sa bilo kakvim navodnim nepravilnostima na kojima se već danima zasnivaju protesti ovde ispred sedišta RIK-a - ukazao Dimitrijević.

- Kako bi smo mogli da na ovoj sednici jasno raspravimo za šta je sve nadležna RIK i odgovorimo na sve tvrdnje da RIK odbija razgovor na sve ključne teme izbornog procesa. Danas imamo priliku da iznesemo sve pravne argumente - rekao je Dimitrijević.

Vladimir Petrović je rekao da je dobro je što je predsednik RIK-a podnosiocima predloga dao takvu vrstu pouke.

Dušan Dinčić istako je da RIK ne treba da bude tehnički organ za sprovođenje izbora.

Republička izborna komisija RIK

Tanjug

 

 

- To tehnička služba savršeno radi za to ne treba izborna komisija, da se isprate listići, da se podele listići da se napišu normativna akta. Ne treba izbona komisija za to da služi, mi nismo za to tu - istakao je Dinčić.

Željka Radeta govorila je o prvoj tački dnevnog reda zahtevu koalicije SPN.

- Čuli smo od predsednika izborne komisije na koji način je ovaj zahtev predat i ko ga je predao. Naziv zahteva jeste "zahtev za raspisivanje i srpvošenje novih izbora za Skuštinu Grada Beograda". Izbore za skuptinu grada Beograda raspisuje predsednik Skupštine Republike Srbije, kao što je raspisao i sad koji su održani 17. Niko se nije zabavio nazivom ovog podneska "Zahtev je za rasposivanje" i organa kome je ovaj podnesak podnet. Zna se kako ide procedura. Adresa je predsednik Narodne skupštine, sada je skuština raspuštna.  Sve da imate legitimitet da to podnesete. Šta da gospodin Orlić dođe i da vam časom rapiše nove izbore i da se ponovo čeka konstitusanje nove Skupštine? To toliko van prava - naglasila je Željka Radeta.

- Poglavlje 9 o izboru narodnih poslanika regulisana je zaštita izbornog prava, a u poglavlju 7 u zakonu o lokalnim izborima. Tu je predviđeno ko i u kojim slučajevima može da podnese prigovor u toku i posle sprovedenih izbora. Na taj način ako ima razlog mogu da se ponište izbori na svim izborim mestima ako je bilo grešaka na biračkim mestima. Očito nije bilo! Ovako paušalno podnošenje ne nadležnom organu, sastavljeno mimo zakona taj podnesak i o njemu da se raspravlja i da to bude naša tema? Ali dobro je, predsednik je putio da se to raspravlja i da se još jedamput vidi ko poznaje pravo ko ne poznaje pravo. Još dok je preko medija bilo govora o tom nekom podnesku, smatra sam da se to želi da se ocrni rad RIK-a, ali ono što sam shvatila jeste da je to jedno veliko neznanje - rekla je ona i dodala:

- Podnosioci pravnog zahteva, to što su oni rekli da nisu pravno podučeni, pa oni su u politici preko dve decenije. Jeste da su menjali stranke, preko "stotinu" stranaka, ali svaka stranka koja želi da učestvuje bilo u koaliciji ili sama treba da poznaje izborni sistem.

Radeta je podsetila na situaciji i pre izbora kada su tražili da se izbori raspišu, a ne da se održe i istakla da ne poznaju razliku izmešu raspisivanja i održavanja izbora.

Ona je dodala da je zahtev SPN jedan neozbiljan zahtev:

- Ovo je jedan jako neozbiljan zahtev. U ovom zahtevu ni u jednoj rečenici se ne kaže da se traži poništavanje glasova za odbornike Grada Beograda. navedeni su neki paušalni razlozi, ali ni jednom rečenicom se ne kaže da se traži poništavanje izbora za izbor odbornika.

- Mi ne radimo u skladu sa knjigom, mi radimo u skadu sa zakonima. A radi lakšeg korišćenja zakona služba nam izađe u susret pa nam se odštampa zbirka da ne nosimo deset zakona sa sobom, ali ne nosi se ni ova zbirka. Zato mi moramo da koristimo pravnu terminologiju i da se ponašamo kao diplomirani pravnici. To ko šta želi i da li su se nečije želje ostvarile to nije stvar RIKA. Svi znamo ko je nadležan za biračke spiskove. Milan Marković je doneo prvi jedinstveni 2011. Ko ne zna neka pogleda malo - rekla je ona.

"Ko je zabrinuta javnost" upitala je Radeta.

- Je li to deset ljudi koji su bacali jaja na zgradu? Pa je li to Srbija, naravno da nije. Neka priča svako šta hoće, to je domokratija. Ali ja sam za dnevni red i smatram da ovaj zahtev treba da se odbaci - napomenula je ona.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ponovo se obratio nakon govora Radete.

Republička izborna komisija RIK

Tanjug

 

 

- Što se Arene i tužilaštva ja sam saopštio na konferenciji za medije. Ja sam u nekom momentu dobio poziv og gospodina Petrovića i od gospodina Dragaša, oni su me putem telefona obacestili gde su bili i šta se dogodilo. Ja sam ih ukratko pitao da li ispao neki problem na samom biračkom mestu ili ispred biračkog mesta. Rečeno mi je da su oni ispred Beogradske arene. Ja sam rekao da imaju svoja ovlaščena izborne komisije, a da to svakako nisu da idu po gradu i da prate okupljanja građana. Oni su nakon toga otišli u nadležnu policijsku stanicu. Trenutno je postupanje nadležnih organa o tvrdnjama o kojima su oni tamo izneli pa ne bih hteo dalje da komentarišem nešto je ušlo u neki drugi postupak.

Predsednik RIK-a kritikovao je pojedine članove.

- Vi ste kao članovi izborne komsije nekako se pozivate na sveopšta prava i volontaristički tumačite i nekako ste svuda stigli i u medije i na ulicu samo niste stigli da redovno prisustvujete sednicama RIK- a.

Predsednik RIK-a je napomenuo da se postupata isključivo po zakonu, da treba da se redovno dolazi na sednice da se učestvujete u radu komisije, a ne da se ponašaju kao narodni poslanici.

Dimitrijević je opomenuo pojedine članove na načelo političke neutralnosti:

- Vi se jasno svrstavate na jednu stranu podnosioca jedne izborne liste. Protiv vlasti ili druge izborne liste. Ja sam nekako dobronamerno savetovao da politiku nekako ostavite sa strane.

Dimitrijević je zatim napomenuo pravila koja moraju da se članovi da se pridržavaju, odnosno kodek ponašanja. 

- Kao dokaz ili primer kršenja kodeksa recimao preporuke Odira, tvrdite da kao članovi tela ili RIK ništa nije uradio i to tako da se neke preporuke ponavljaju i slično. Ovde imamo samo deo preporuka sa ODIR- om koji smo usvoji. Nije tačno da preporuke nisu sprovedene na ovim izborima - rekao je Dimirijević i dodao:

- Uveli smo objavljivanje zapisnika o radu biračkih odbora. Od 2022. uvedeno je prađenje statustičke obrade u relnom vremenu u središtu RIK- a putem web prezentacije. Od ovih izbora jeuvedeno prađanje rezultata po biračkim mestima. Od ovih izbora je operativan tkz. registar prigovora. Od 2017. redizajniran paravan zbog tajnosti glasanje tako da bude zatvoren sa tri a ne samo sa dve strane. Otvor paravana mora da bude prema zidu... - samo su neki od preporuka koje je ODIR pozdravio. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
RIK

Komentari (0)

Loading