Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Alo!

Prema preliminarnim rezultatima IPSOS/CeSID, na osnovu 99,8 odsto obrađenog uzorka, lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila je 46,3 odsto glasova na parlamentarnim izborima, odnosno 128 mandata u Narodnoj skupštini, a lista „Srbija protiv nasilja“ 23,6 odsto, odnosno 65 mandata.

Raspodela mandata

Alo!

 

Lista oko SPS-a osvojila je 6,6 odsto glasova, odnosno 18 mandata, koalicija NADA 4,9 odsto - 13 mandata, a lista „Dr Branimir Nestorović - Mi glas iz naroda“ 4,8 odsto, takođe 13 mandata. Blizu cenzusa je ostala lista Zavetnika i Dveri sa 2,7 odsto.

U parlament će ući i manjinske liste - SVM je osvojio 1,7 odsto (šest mandata), „Usame Zukorlić -Ujedinjeni za pravdu“ 0,8 odsto (tri mandata), SDA Sandžak 0,6 odsto (dva mandata) i po jedan mandat će imati Šaip Kamberi (0,5 odsto) i Ruska stranka (0,3 odsto).

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i član SNS-a, oglasio se na svom Instagram profilu „avucic“ nakon ubedljive pobede liste „Srbija ne sme da stane“. On je uz video svog govora iz štaba SNS-a zahvalio građanima.

„Važno je da nastavimo da brinemo o ljudima, da radimo još više, još snažnije za naš narod. Ljudi jesu naša snaga, hvala svima, Srbija ne sme da stane!“, poručio je Vučić.

Predsednik SNS Miloš Vučević čestitao je građanima Srbije i istakao da su ponosni na izborni rezultat, ali da ostaju smireni i racionalni jer su svesni odgovornosti koja ih čeka.

„Svesni smo da i kada pobeđujemo, treba da pokažemo dozu ozbiljnosti. Najveća zasluga ide Aleksandru Vučiću, koji je učestvovao u kampanji sa nama i u svojim razgovorima sa medijima nosio pobedničku energiju“, istakao je on na svom Instagram nalogu. Vučević je naveo da je na Vučiću bio najveći teret zbog količine napada kojima je bio izložen.

„Ova opozicija okupirana Draganom Đilasom fokusirala se na mržnju prema predsedniku, što im se obilo o glavu. Zaslepila ih je potreba da dokažu da se ne plaše nekoga, ali su baš isticanjem svoje hrabrosti kroz uvrede potvrdili njihov kukavičluk“, rekao je predsednik SNS-a.

On je dodao da nikakvu ideologiju nije prepoznao u opoziciji, a to je ključno, jer morate građanima predstaviti na koji način ćete voditi državu, što oni nisu uradili.

„Ta klika koalicije ’Srbija protiv nasilja’ bi dozvolila apokalipsu Srbije dokle god su ti oko njih bezbedni. Svaku nesreću koja nas zahvati kao zemlju oni koriste kao metod za dolazak na vlast. Do 2012. godine su imali priliku da se pokažu, što smo videli kako je prošlo“, poručio je on. Kako je istakao, opoziciji je smetalo to što je Aleksandar Vučić pomagao kampanju, ali da ne vidi šta je tu loše.

„Oni svog glavnog lidera marginalizuju i koriste ga kao relikviju. Ko god bude pokušao da organizuje nasilje protiv građana na ulicama ili bilo gde, biće zakonski sankcionisan jer sa državom nema igre“, poručio je Vučević.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Maja

18.12.2023 19:16

Rezultati izbora su u skladu sa pruženim trudom i ostvarenim rezultatima.

Sonja

18.12.2023 19:45

Predsednik Vucic je jos jednom pokazao koliko je veliki covek i idemo samo napred kao narod u bolju buducnost.

Sara

18.12.2023 19:46

Predaednik je zasluzio da bude tu gde se nalazi, bori se za nasu zemlju.