pups
Foto: Alo/Milan Obradović

„Ovo je jedan izuzetno značajan projekat koji doprinosi da se mladi vrate na selo i ostanu u zemlji, a da prazne seoske kuće i okućnice ponovo ožive. Svakako jedan od najboljih programa koji Vlada Srbije realizuje“, izjavio je predsednik Komisije za dodelu sredstava, rektor Beogradskog univerziteta, prof. dr Vladan Đokić.

Među današnjim dobitnicima svoje prve nekretnine dobilo je 79 parova, 61 pojedinac i 38 samohranih roditelja. Današnji dobitnici odlaze u sela širom Srbije u 70 lokalnih samouprava, a najviše novih komšija dobiće stanovnici Sombora u 11 kuća. Na jugu ovoga puta prednjači Pirot sa pet kuća. Sela sa najviše domova, po četiri, su somborsko Svetozar Miletić i Ostojićevo u Čoki.

Šestočlana porodica Makaji iz Vrbasa konačno je svoj krov nad glavom dobila u selu Kucura, gde su inače godinama živeli u zajednici. Adrijan i Jelena nisu krili emocije: „Ovo je najsrećniji dan za nas i naše četvoro dece, jer ćemo napokon imati više prostora, svoju samostalnost i priliku da se oprobamo u novim kulturama u poljoprivredi “.

Profesorka likovne kulure, samohrana majka dvoje tinejdžera Tamara Đorđević mir za svoju porodicu naći će u selu Božurnja kod Topole. „Uspela sam da nađem predivnu kuću u starom srpskom stilu, okruženu izuzetnom prirodom. U ovom idiličnom okruženju, deca i ja nameravamo da pokrenemo svoj mali posao u seoskom turizmu“.

Današnjim potpisima na ugovore o dodeli sredstava Komisija je zvanično završila svoj rad za 2023. godinu, čime je broj dodeljenih seoskih kuća ove godine dostigao gotovo 1000, a ukupno je od početka ovog programa nove vlasnike dobilo 2650 kuća.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading