Milan Krkobabić
Foto: Printscreen/Foto: Miloš Miškov

„Žagubica i Homolje u celini su jedinstven i prepoznatljiv deo Srbije. Sve više ljudi se opredeljuje da ovde ostane. U tome moramo da nastavimo da ih ohrabrujemo, konkretno kao i do sada - novi putevi, vodovod i kanalizacija, nova radna mesta ali i okretanje onome po čemu je Homolje karakteristično, a to su porodična gazdinstva, zadruge, etno turizam i njihovi prepoznatljivi proizvodi“, poručio je ministar Milan Krkobabić nakon današnje radne posete Žagubici u Braničevskom upravnom okrugu.

Milan Krkobabić

Foto: Miloš Miškov

 

Sastavši se sa čelnicima opštine ministar je obišao porodicu Dervišević iz Laznice koja je dobila kuću sa okućnicom preko Programa Ministarstva za brigu o selu. Jelena i njena osmogodišnja ćerka Ana su se posle života u zajednici sa Jeleninim roditeljima, bratom i njegovom porodicom, preselile u samo svoj dom. Slobodu, komfor i sreću pronašle su u kući od 90 kvadrata, a Jelena je nastavila da se bavi poljoprivredom.

Osim njih, još dve familije iz Žagubice su od početka programa dobile bespovratna sredstva i rešile stambeno pitanje.

Milan Krkobabić

Foto: Miloš Miškov

 

„Teški dani su iza mene. Razmišljala sam da se odselim kod sestre u Italiju i da nije bilo ove pomoći države, sigurno bih tako i učinila. Sada imam svoj krov nad glavom i vidim budućnost ovde za sebe i svoje dete“, rekla nam je Jelena.

Preko drugog Konkursa Ministarstva za brigu o selu, 2018. godine, žagubička Zemljoradnička zadruga „Homoljemed“ koja i danas uspešno posluje, dobila je 15 miliona dinara za nabavku opreme za razvoj pčelarske proizvodnje. Ministar je sa svojim saradnicama danas ponovo obišao zadrugu i uverio se da ona sve bolje radi i dobija čak i međunarodna priznanja.

Milan Krkobabić

Foto: Miloš Miškov

 

Nakon toga, Krkobabić je zajedno sa meštanima žagubičkih sela učestvovao u vožnji na redovnoj seoskoj liniji kojom odnedavno saobraća minibus koji su lane dobili preko Programa Ministarstva za brigu o selu.

Milan Krkobabić

Foto: Miloš Miškov

 

Opština Žagubica je uz još 60 jedinica lokalne samouprave korisnik bespovratnih sredstava za nabavku ovog prevoznog sredstva za seosko stanovništvo. Besplatan prevoz je počeo da funkcioniše, uspostavljene su redovne linije, a koriste ga i sportisti da iz svojih sela stignu na trening ili takmičenje.

„Lokalna samouprava se trudi da aktivno učestvuje u zadovoljavanju potreba svog stanovništva, ulažemo u infrastrukturu ali izlazimo u susret i za sve drugo što je u našoj moći. Zahvalni smo Republičkoj Vladi i Ministarstvu za brigu u selu na svim programima koje realizuju za razvoj naših sela, poboljšanje uslova života i ostanak stanovništva u seoskim sredinama“ izjavio je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Milan Krkobabić

Foto: Miloš Miškov

 

I četvrti program ovog ministarstva realizovan je na Homolju. Sredinom avgusta ove godine više od 3.000 posetilaca uživalo je, takmičilo se i družilo u Medveđici na manifestaciji Miholjski susreti sela, koja se već tradicionalno treću godinu organizuje u selima širom Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading