Jens Stoltenberg
Foto: AP/Boris Grdanoski (STR)

"Ali, naravno, ostajemo oprezni i ostaćemo jedinstveni“, rekao je on nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Stoltenberg je rekao da NATO gleda šta se dešava i spreman je da učini sve što je potrebno da odbrani bilo kog saveznika od vojne pretnje.

"Nastavićemo da ponavljamo poruku Rusiji, da se uzdrži od agresivnih akcija protiv svojih suseda i da zaustavi vojnu agresiju na Ukrajinu. Jedan od razloga zašto je (ruski predsednik Vladimir) Putin krenuo u rat bio je da spreči ulazak Ukrajine u NATO, želeo je da NATO garantuje da se neće širiti, ali dobija upravo suprotno, a dobija i nove članice Finsku i Švedsku“, dodao je Stoltenberg, prenosi agencija Makfax.

Jens Stoltenberg

Boris Grdanoski (STR)

 

 

Kovačevski je rekao da u regionu postoji ruski uticaj, ali da nema pretnje po bezbednost i stabilnost Severne Makedonije jer institucije rade svoj posao.

"Naravno, uticaj trećih zemalja, uključujući ruski uticaj, postoji u regionu i one uvek mogu da nađu svoje istomišljenike u pojedinim političkim partijama i u određenim organizacijama, ali nisu ni blizu onoga što naše institucije poseduju i ono što poseduju zemlje članice NATO-a, da bi na bilo koji način mogle da destabilizuju našu zemlju“, rekao je Kovačevski.

Kovačevski i Stoltenberg, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, imali su sastanak licem u lice, nakon čega su zajedno sa delegacijama održali bilateralni sastanak.

Na bilateralnom sastanku kojem su prisustvovali ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, ministar odbrane Slavjanka Petrovska i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, Stoltenberg je istako ulogu Severne Makedonije kao cenjenog saveznika NATO-a, koja čini značajnu doprinos realizaciji NATO ciljeva i ostaje posvećena učešću u operacijama i misijama Alijanse.
Na sastanku je ukazano i na konkretne političke i ekonomske koristi za zemlju od članstva u NATO.

Kovačevski je istakao da je stabilnost i bezbednost omogućena članstvom u NATO od velikog značaja za razvoj privrede i da je direktna korist i za građane i za kompanije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su na sastanku istakli da je i za državu i za region izuzetno važno da Severna Makedonija ravnopravno sa svojim saveznicima aktivno učestvuje u razgovorima o regionalnoj, evropskoj ili globalnoj bezbednosti, deleći svoj specifičan pristup konstruktivnom rešavanju izazova kroz otvoreni dijalog, koji je osnova za izgradnju i razvoj dobrosusedskih odnosa.
Severna Makedonija je 2020. godine postala 30. članica NATO-a.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading