Aleksandar Šešelj
Foto: Alo/Privatna arhiva

Piše: Bojana Paunović

Kako je do ovoga došlo i kakva su očekivanja od gradskih izbora?

- Mi smo odgovorili na poziv rukovodstva SNS i formirali zajedničku listu za izbore u Beogradu. Smatramo da je u interesu svih građana da se u Beogradu sačuva svaki patriotski glas i da ne dozvolimo da se vlasti dočepa grupacija antisrpskih političkih stranaka poznata po sistematskoj pljački glavnog grada u vreme kada su bili na čelu Beograda. Osim toga, u pitanju su stranke koje su klijenti američke i drugih zapadnih ambasada poznate po svojim stavovima o takozvanom nezavisnom Kosovu, nekakvom genocidu u Srebrenici, članstvu Srbije u NATO i sličnim stavovima suprotnim interesima srpskog naroda. Naravno, Beograd je i pored svoje veličine i značaja, ipak lokalna samouprava gde manje dolazi do izražaja ideološka orijentacija političkih stranaka, uostalom, zbog toga SRS i SNS nisu u koaliciji na republičkom nivou, ali ne želimo da dopustimo da antisrpskim strankama, podržanim kvazipatriotskim partijama, Beograd bude odskočna daska za preuzimanje vlasti u Srbiji i da dođemo u priliku da nam se ponovi crna epizoda srpske istorije koju smo imali posle 5. oktobra 2000. godine.

Proteklih dana bili smo svedoci najgorih mogućih napada na porodicu predsednika Aleksandra Vučića. S obzirom na to da su porodice Šešelj i Vučić u kumovskim odnosima, kako vi to vidite?

- Bez obzira na naše lične odnose, odvratna kampanja progona porodice Aleksandra Vučića pokazuje kukavičluk medijsko-političkog konglomerata koji stoji iza tih napada i nedostatak kritičke političke argumentacije. Mislim da će ta kampanja beščašća i odvratnosti izazvati suprotan efekat u narodu.

Novi zakon o izvršiteljima

Jedna od ključnih poruka SRS u kampanji je da javni izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja i da to treba onemogućiti. Zašto mislite da je to važno?

- To je jedno od gorućih pitanja danas u Srbiji. Naša država je došla u situaciju da su privatna lica uzurpirala državnu nadležnost koju koriste za zloupotrebe i nekontrolisanu pljačku. SRS je skupila više od 100.000 potpisa građana Srbije za novi predlog zakona o izvršenju i obezbeđenju kojim se ukidaju javni izvršitelji i izvršenje vraća u sudove.

Kao stranka jasne nacionalne orijentacije, kako objašnjavate to što su neke druge, navodno patriotske stranke spremne da ruše vlast sa onima za koje je „Kosovo nezavisno, a Srbi su počinili genocid“?

- Mislim da su u pitanju stranke bez ikakvih političkih uverenja koje se uvek rukovode samo svojim sebičnim političkim interesima i koje nedostatak ikakve politike i licemerje pokušavaju da zamaskiraju velikim rečima i paralelama sa znamenitim ličnostima srpske istorije. Prvi su doleteli prošle godine na poziv Dragana Đilasa s namerom da sa prozapadnim strankama naprave koaliciju u Beogradu i pokazali svima ko su i šta su. U rukovodstvu tih stranaka su ljudi bez ikakvog integriteta. Boško Obradović na svakim izborima u novoj koaliciji, uradio bi sve da bi došao da mandata u Skupštini. DSS se navodno predstavlja kao stranka koja je u odbrani Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a obilaze ih službenici američke ambasade u sedištu njihove stranke.

Aleksandar Šešelj

Privatna arhiva

 

Priča se o planovima da se nakon izbora pokuša silom rušenje vlasti. Imate li neka saznanja o tome i da li je to realan scenario?

- To je svakako scenario na koji je zapadni faktor spreman i ima svoje ljude raspoređene u raznim političkim strankama koji su spremni da takav scenario izvedu po modelu Makedonije, Ukrajine, Venecuele i drugih. Čvrsto sam uveren da u tim namerama ne mogu uspeti.

Crna Gora se polako vraća sebi

Uskoro će, uprkos svim opstrukcijama, biti održan popis u Crnoj Gori. Šta tamo možemo očekivati?

- Nadam se da će u Crnoj Gori doći do slobodnog izjašnjavanja na predstojećem popisu i da će to biti najbolji odgovor na dugogodišnje nastojanje neoustaškog režima Mila Đukanovića da se u Crnoj Gori stvori veštački identitet zasnovan na zatiranju svega srpskog. Nadam se da se Crna Gora polako vraća sebi.

 

Obilazite Srbiju u kampanji, kakvi su utisci sa terena?

- Utisci su veoma pozitivni, nigde nismo naišli na negativne komentare. Mi srpski radikali nastojimo da u ovoj kampanji predstavimo srpskom narodu naš politički program, da objasnimo zašto smatramo da Srbija treba da odustane od pogubnog procesa evrointegracija i zašto se borimo da Srbija postane prva evropska zemlja koje se pridružuje BRIKS-u. Mi ćemo se uvek boriti za srpske nacionalne interese, bez obzira na to da li ćemo nakon izbora biti na vlasti ili u opoziciji, za očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i Kosova i Metohije u sastavu Srbije, za opstanak i svaku pomoć Republici Srpskoj, kao i za čuvanje našeg savezništva sa Rusijom.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Maki

20.11.2023 07:44

Opozicija nema nikakvu odgovornost ni ozbiljnost za političku kampanju,jedino pokazuju nasilje i bes a to narodu nit je neophodno nit je korisno.

Neda

20.11.2023 07:51

Vlast se bira na izborima ne na ulici,Srbija je slobodna drzava i oni kojima je prioritet ulicarenje gradjanima nisu potrebni!

anja

20.11.2023 07:55

U interesu svih građana je da se u Beogradu sačuva svaki patriotski glas i da ne dozvolimo da se vlasti dočepa grupacija antisrpskih političkih stranaka poznata po sistematskoj pljački glavnog grada u vreme kada su bili na čelu Beograda.

tamara

20.11.2023 07:59

Prljava kampanja opozicije protiv porodice Aleksandra Vučića pokazuje kukavičluk i nedostatak kritičke političke argumentacije. Opozicija ovim postupcima stvara samo kontra efekat u narodu koji neće glasati za njih.