ratni zločinac
Foto: Printscreen/Youtube/B92

Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš pobegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima osim Hrvatskog, nakon što mu je nedavno izrečena osuđujuća presuda od samo sedam godina zatvora zbog ubistava i mučenja srpskih civila u Osijeku 1991. godine!

Tuđmanov čovek od poverenja i jedan od osnivača HDZ-a izjavio je da je ponovljena osuđujuća presuda "politička nameštaljka", da nije pobegao, da je razočaran u Hrvatsku i da, kako kaže, nema nameru da provede ni jedan dan više u zatvoru.

-Otišao sam u BiH, ali nisam pobegao. Imam dva pasoša. Ne želim više da živim u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička nameštaljka. Nemam nameru odslužiti ni jednog dana u zatvoru - rekao je Glavaš za hrvatski portal 24sata.

Prethodno je na svom Fejsbuk profilu objavio da je napustio Hrvatsku i otišao u BiH.

-Za svaki slučaj. Što je budali i sudiji u glavi nikada se ne zna - napisao je Glavaš u objavi i dodao da se nalazi u Drinovcima.

Glavašu je nedavno u Županijskom sudu u Zagrebu u ponovljenom suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u predmetima "garaža" i "selotejp" izrečena  sramna prvostepena presuda kojom se osuđuje na sedam godina zatvora.

Glavaš i saradnici su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubijanje, kao i nečovečno postupanje prema civilima - šest muškaraca i jednoj ženi.

Tokom izricanja presude Glavaš je napustio sudnicu uz neprimerene uvrede upućene sudiji.

On je prvobitno za počinjeni ratni zločin bio osuđen na osam godina, a tokom izricanja nedavne presude sudija je rekao da je prema njemu primenjena olakšavajuća okolnosti neosuđivanosti i njegov veliki doprinos tokom rata iz kojeg je izašao kao general Hrvatske vojske.

Prva presuda Glavašu izrečena je pre 14 godina, a od osam godina na koliko je tada bio osuđen, u zatvoru u BiH je odležao pet godina i tri meseca.

Kao otežavajuća okolnost uzeta je težina dela prema civilima koji su nedužni ubijeni u Osijeku, 1991. godine.

Sudija je objasnio da Glavašu nije određen pritvor  zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva meseca i 27 dana kazne.

Odgovoran za smrt više od 100 Srba

Predsednik Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je Glavaš dobio skandalozno malu zatvorsku kaznu.

- Županijski sud je izrekao sramotno malu kaznu Glavašu i njegovim saradnicima za masovne zločine nad Srbima u Osijeku. Za svirepo ubistvo sedam srpskih civila Glavaš je osuđen na svega sedam godina zatvora. Glavaš je bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka. Odgovoran je za mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije. Slučaj 'Glavaš' je jedan od mnogih primera da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i efikasno, već je u funkciji opravdanja lažnog mita o Domovinskom ratu - naglašava Linta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading