Ivan Stoilković
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

Stoilković je naveo da će ovakvi događaji biti sve češći kako se bliži izborna kampanja.

- Svakog dana sve više ćemo biti svedoci ovakvih događaja, pre svega nemilih događaja. Oni su takvi iz prostog razloga što je to toliko očigledno nezakonsko delovanje da ne možete da prihvatite da partija koja vodi spoljne poslove Makedonije i partija koja je zadužena za evropske integracije Makedonije priča o evropskim vrednostima, a ovamo priprema preko noći i bez prisustva javnosti otvara spomen sobu UČK - naglasio je Stoilković, a objavio portal Kosovo onlajn. 

On je dodao da taj događaj nije razumljiv za normalan svet. Još jedna stvar koja upada u oči po njemu je ikonografija koja prati ceo događaj i povezana je sa kartom „velike Albanije“.

- I posle Kurtija se išlo sa zastavom `velike Albanije` i sve ono što se događalo prethodno, do otvaranja spomen muzeja UČK u selu Sopot, praćeno je kartom `velike Albanije`. Previše često se događa da bi sve to bilo slučajno. Treća stvar koja upada u oči jeste retorika koja je bila prisutna. Lider albanske partije u Makedoniji, Demokratske Unije za integraciju, rekao je da su oni odlučili da budu gospodari Makedonije. Ta retorika da ste vi odlučili da nekome budete gospodar nije iz čista mira. Radi se o realizaciji neke agende koja je svima jasna i svi znaju o čemu se radi, ali niko ne želi o tome javno da priča. Na kraju, što se Makedonije tiče, ovi događaji su povezani sa nastupom jednog od vodećih albanskih ideologa u Makedoniji koji je pre neki dan na jednoj državnoj televiziji napravio veliki incident. Radi se o čoveku koji je saradnik Vlade za evroatlantske vrednosti, a inače je promovisao ideju o ujedinjenju Albanije, Makedonije i Kosova. To samo znači da je Vlada izgubila kompas pored nesposobnosti koju pokazuje da rešava sve društvene probleme - istakao je Stoilković i istakao da su albanski nacionalisti otvorili Pandorinu kutiju nacionalizma u Makedoniji po ko zna koji put. 

- Normalno, kada se ta Pandorina kutija otvori, nosioci te priče su uvek albanski nacionalisti i predstavnici političke partije koja pored svih poluga vlasti koje ima u svojim rukama ne mogu bez nacionalne karte da izađu na izbore. Nije to ništa ni novo, ni neočekivano, ali jednostavno zabrinjava to što međunarodna zajednica uporno ćuti na sve ove događaje. Ja se pitam da li će međunarodna zajednica imati kome da se obrati sa ovakvim ponašanjem u narednom periodu - zaključio je Stoilković.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading