Saudijska Arabija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

"Današnjim objavljivanjem ukaza predsednika Aleksandra Vučića okončana je procedura postavljenja četvoro ambasadora Srbije", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Marko Blagojević je novi ambasador u Beču, Ivan Todorov u Sarajevu, Dragan Bisenić u Rijadu, dok je Roksanda Ninčić postavljena za ambasadora Republike Srbije pri Unesko", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Roksanda Ninčić je nakon diplomiranja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu radila kao novinar. U Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. godine. Radila je u Stalnoj misiji pri UN u Njujorku, od 2005. do 2012. godine bila je šef Misije Republike Srbije pri EU, a od 2017. do 2022. godine šef Stalne misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

U Ministarstvu spoljnih poslova obavljala je funkcije šefa Kabineta ministra, pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju, političkog direktora i državnog sekretara. Govori engleski i služi se francuskim jezikom.

Marko Blagojević je tokom karijere radio u privatnom sektoru, kao i u Upravi carina Srbije. U Ministarstvu spoljnih poslova je radio kao poseban savetnik ministra, a 2014. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara Ministarstva. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a od februara 2017. godine ambasador Republike Srbije na Kipru. 

  Od strane predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa je 2022. godine odlikovan Ordenom Velikog komandanta reda Makarija Trećeg. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde je završio i master studije. Govori engleski jezik.

Ivan Todorov je bivši profesionalni sportista, višestruki prvak SFRJ i Balkana u džudou, osvajač mediteranske i evropske medalje i učesnik Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Bio je generalni sekretar i predsednik Upravnog odbora Sportskog društva „Crvena zvezda“. 

Obavljao je, između ostalog, funkcije predsednika Balkanske džudo federacije i potpredsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Predsednik je Savetničkog borda Predsednika Evropske džudo federacije i direktor za razvoj Svetske džudo federacije. 

Radio je u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Od 2018. do 2023. godine obavljao je dužnost ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj. Govori engleski jezik. 

Dragan Bisenić je diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde je završio i postdiplomske studije. 

Od 2011. do 2018. godine bio je ambasador Republike Srbije u Egiptu. Tokom karijere je radio kao urednik i dopisnik više dnevnih listova, nedeljnika „Ekonomist“, časopisa na engleskom „CorD“ i časopisa Instituta za međunarodnu politiku i privredu „Pregled međunarodne politike“. 

Bio je angažovan kao predavač na više programa obuke u zemlji, između ostalih, u organizaciji Fakulteta političkih nauka i Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova. 

Nosilac je brojnih nagrada i priznanja. Autor je više knjiga i preveo je više desetina knjiga na srpski jezik. Govori engleski, ruski i nemački jezik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading