Tirana
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Samit Berlinskog procesa prvi put ove godine održava se van okvira Evropske unije, a domaćin liderima Balkana i EU, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće albanski premijer Edi Rama.

Jedna od glavnih tema, očekuje se da bude dijalog Beograda i Prištine, posle sukoba u Banjskoj.

Prištinu će, kako je ranije najavljeno na Samitu predstavljati Aljbin Kurti, a Beograd Ana Brnabić.

Tirana

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Pre početka samita premijerka Brnabić održaće bilateralni sastanak sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a u pauzi samita sastaće se sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, i ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Džejmsom Kleverlijem.

Samit Berlinskog procesa počeće u 11 sati.

Tokom dve sesije, lideri će razgovarati o perspektivi regiona, njegovom ekonomskom osnaživanju i integraciji u fazama, a EU će još jednom izneti svoje stavove o evropskom putu Zapadnog Balkana.

Tirana

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Prva sesija nosi naziv "Integracija regiona u jedinstveno tržište i unapređenje konvergencije sa EU", dok će lideri na radnom ručku razgovarati na temu "Dobrosusedski odnosi i bilateralna pitanja: Ka novoj evropskoj paradigmi". 
Druga sesija je "Podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti za ulaganja i rast".

Najavljeno je da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija između zemalja regiona, i održana inauguracija Koledža Evrope, čiji je rektor Federika Mogerini.

Kako je navedeno u agendi Samita, na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se Edi Rama, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel.

Tirana

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Berlinski proces je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel 28. avgusta 2014. godine, a prva konferencija održana je u Berlinu, a ima za cilj da spoji  zemalje Zapadnog Balkana (Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju) sa devet članica EU i Velikom Britanijom, institucijama Evropske unije, međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim inicijativama za saradnju.

Šefovi vlada sastaju se na samitima u različitim evropskim gradovima, resorni ministri razgovaraju o posebnim temama, a regionalne inicijative za saradnju rade na usaglašavanju detalja.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije na njihovom putu ka članstvu u EU i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.
U Berlinskom procesu fokus je na standardima u skladu s pravnim tekovinama EU.

Tirana

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Čine ga sve zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, a deo su Berlinskog procesa: Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina,Crna Gora i Albanija, što je tržište od 18 miliona ljudi.

Na dosadašnjim Samitima su potpisani sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Ranije dogovorena saradnja u oblasti saobraćaja, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Glavna dostignuća Berlinskog procesa su: Osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO), Komorski investicioni forum, Ugovor o regionalnom romingu (sprovođenje je počelo 1. jula 2021.), prekidanje sporazuma o nižim cenama rominga podataka između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije (stupio na snagu 1. oktobra 2023. godine),
Tri sporazuma o mobilnosti su važna dostignuća regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Berlinski proces je pod pokroviteljstvom Evropske unije, a uz zemlje Zapadnog Balkana, članice su i Nemačka, Francuska, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, Grčka, Italija, Poljska, Hrvatska i Slovenija.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading