Državni data centar u Kragujevcu
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

U nastavku vam prenosimo reakciju Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu na vest objavljenu na sajtu N1 Beograd o uručenju međunarodnog sertifikata za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti koju je dobio Državni data centar u Kragujevcu: 
 
Sajt TV N1 Beograd, 29. avgusta u 17:53 časa, preneo je vest agencije Beta koja je sačinjena na osnovu saopštenja koje je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije (MIT) istog dana objavilo na svom sajtu o, za nas, centralnom i dugoočekivanom događaju – dobijanju međunarodnog sertifikata, prema standardu EN 50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, za naš Državni data centar u Kragujevcu.

Govorimo o evropskom standardu EN 50600 koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama, koji za sada poseduje samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope za klasu 4, a Državni data centar u Kragujevcu je prvi takav u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, što je potvrdilo da je kompleks objekata, koji je završen još pre dve i po godine i koji se prostire na oko 14.000 kvadratnih metara i parceli od 4 hektara, izgrađen po najsavremenijim standardima, kao i da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika.

Međutim, vest o dobijanju ovakvog sertifikata, iako ju je korektno prenela od Bete, uredništvo sajta TV N1 Beograd smatralo je da treba da opremi fotografijom iz svoje arhive sačinjenom u novembru 2019, na kojoj se na mestu tek planirane izgradnje nalaze dva minijaturna montažna objekta za potrebe radnika, deo njihove opreme, kao i radnik obezbeđenja, uprkos tome što su joj na sajtu Ministarstva na raspolaganju bile originalne fotografije sa događaja u Vladi Srbije.

Slika koju je objavila N1:

Državni data centar u Kragujevcu

Foto: Ministarstvo informisanja i komunikacija

 

 

U narednioj galeriji možete pogledati stvarno stanje:

Takođe, podsećamo da je u Državnom data centru u Kragujevcu do sada održano više javnih događaja na koje su bili pozvani mediji, kao i da je redakcija N1 uvek prisustvovala tim događajima, sa kojih su izveštavali. Odnosno, verujemo da je u arhivi N1 postojao pregršt  fotografija i video snimaka ovog objekta, koje su mogle da se iskoriste i za jučerašnju vest ukliko redakcija nije želela da koristi fotografije dostupne od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Kancelarije za IT i eUpravu sa jučerašnjeg događaja.

Sajt TV N1 Beograd prvi put je upotrebio opisanu fotografiju u prilogu prenetom sa sajta lista „Danas“ 7. novembra 2019. pod naslovom „Državni data centar nije odmakao od zemljanih radova“. U tom prilogu i tada su dovodili čitaoce u zabludu da Državni data centar u Kragujevcu neće biti završen u planiranom roku, kao i da je deo njegovog vlasništva ponuđen kineskoj kompaniji Huawei.

Ovakav način neslučajnog ponašanja urednika i novinara TV N1 Beograd ukazuje na već nažalost ustaljenu i tendencioznu praksu da unesu negativnost u sve pozitivno što se u Srbiji dogodi. Njom ovaj medij samo po ko zna koji put javnosti dokazuje da nema nikakve vese sa profesionalizmom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading