gradilište
Foto: Alo/Foto: Vladimir Marković

"To je bila dugogodišnja preporuka Komisije i tačka koja je bila pokrenuta u raznim prilikama. Ovo pitanje su pomno pratile i države članice. Stavljanje van snage ovog zakona je važan korak u pregovorima o poglavlju 5 - Javne nabavke. Istovremeno, nastavljamo da apelujemo na Srbiju da obezbedi poštovanje principa javnih nabavki, konkurencije i transparentnosti, posebno u međuvladinim sporazumima sa trećim zemljama, i da se uzdrži od primene posebnih zakona, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravne tekovine EU", rekao je Stano za Tanjug.

Na pitanje o zakonima o železnici i da li to može da ubrza proces pristupanja Srbije EU, Stano kaže da su projekti povezanosti i saobraćajne infrastrukture važni za društveno-ekonomski razvoj Srbije i celog regiona. 

"Pozdravljamo usvajanje Zakona o železnici i interoperabilnosti železničkih sistema. Ovo su važni koraci koji Srbiju približavaju usaglašavanju sa zakonodavstvom EU. Ukupan tempo pristupnih pregovora i dalje zavisi pre svega od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, jer je u skladu sa novom metodologijom", istakao je Stano.

Kako je rekao, EU je posvećena podršci investicijama u ovim oblastima.
I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić tokom rasprave u Skupštini o izmenama ovog Zakona, istakao je da će Srbija moći da zatvori poglavlje pet, o javnim nabavkama, kao i poglavlja 14 i 21, u pregovorima sa EU.

"Ako podržavate ulazak Srbije u EU, trebalo bi da glasate za ove izmene, jer to za Srbiju znači korak bližu EU", podvukao je ministar Vesić. 
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading