DANAS JE 28 GODINA OD "OLUJE"  Iz Hrvatske proterano više od 220.000 Srba
Foto: Printscreen RTS

Akcija je počela rano ujutru 4. avgusta,na praznik Blage Marije, a dan kasnije, oko podneva hrvatska vojska je ušla u skoro potpuno napušten i žestoko granatiran Knin. Na srednjovekovnoj tvrđavi postavljena je ogromna hrvatska zastava.

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je 6. avgusta došao u Knin, a tog dana su pale i Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvička jezera…

Franjo Tuđman

ROBERT RAJTIC

 

U Kninu je pre "Oluje", živelo više od 90 procenata Srba i oni su bili prinuđeni da se isele. Imali su vremena samo toliko da se na brzinu spakuju  i da sa sobom ako su stigli ponesu samo najpotrebnije stvari.

Krenuli su prema Srbiji, a izbegličke kolone na traktorima i u drugim vozilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo su stalno napadale.

Prognano više od 220.000 Srba

Akcija "Oluja", je trajala četiri dana,od 4. do 8. avgusta, a prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.881 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 220.000 osoba.

DANAS JE 28 GODINA OD

Foto: Printscreen

 

Među nastradalima je 522 žene i 12 dece.

Spaljeno je preko 20.000 srpskih kuća, dok su ostale opljačkane i razorene.

Hrvatski generali osuđeni, pa oslobođeni

Haški tribunal je u julu 2001. godine otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je bio komandant operacije "Oluja"

Gotovina je od tada bio u bekstvu sve do hapšenja u Španiji 7. decembra 2005, kada je izručen Tribunalu.

Godinu dana ranije, sudu su se predala druga dvojica generala, Ivan Čermak i Mladen Makrač.

U aprilu 2011.godine Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice.

U presudi Anti Gotovini, Haški tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine.

U novembru 2012, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. poništivši prvostepenu presudu, posle čega su oni pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine.

Oslobađajuća presuda izazvala je euforiju u Hrvatskoj, a u Srbiji je dočekana sa ogromnim razočaranjem.

Dan pobede i Dan žalosti

I posle skoro tri decenije “Oluja” je kamen spoticanja u odnosima Beograda i Zagreba.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust, kada je 1995. počela ova operacija Dan žalosti.

Srbi, uglavnom stariji koji su odlučili da se vrate na svoja ognjišta, danas žive teško, a neki nemaju čak ni struju.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading