đurić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Odnosi Srbije i Amerike, iako opterećeni problemom Kosova i Metohije, ali i sećanjem na bombardovanje 1999. godine, proteklih godina su u velikoj meri uznapredovali. Prostora za dalji napredak i te kako ima, a o tome i o mnogo čemu drugom za Alo! govori Marko Đurić, ambasador naše zemlje u Vašingtonu.

Kako kaže Đurić, odnosi su, između ostalog, mnogo bolji i zato što je Srbija druga država u odnosu na pre deset godina. Odnosi Srbije i Amerike su godinama bili doslovno zaleđeni. Sada definitivno više nije tako. Koji je bio ključni trenutak koji je sve preokrenuo?

- Čitava prethodna decenija je dekada velike transformacije, pa i po mnogo čemu preokreta u Srbiji. Pogledajte samo ekonomiju, infrastrukturu i ukupni međunarodni položaj. Činjenice i brojke govore: Srbija je danas bitno drugačija zemlja u odnosu na pre deset godina. Ovaj preokret koji se desio iznutra stvorio je važne pretpostavke, ali i snažniju potrebu za našim povezivanjem sa Amerikom kao vodećom ekonomskom, vojnom, ali i naučno-tehnološkom silom zapadne civilizacije. I Amerika se u tom periodu menjala, i menja se i dalje velikom brzinom. Srbija ovom odnosu danas svesno pridaje ogromnu pažnju. Pre gotovo tri godine od predsednika Vučića dobio sam zadatak da proširimo i osnažimo naše prisustvo u Vašingtonu. Na tome intenzivno radimo uz punu institucionalnu podršku i, rekao bih, i podršku društva. Srbi razumeju šta radimo i zašto. Nedavno ste rekli da su prištinski čelnici trenutno nepoželjni u SAD. Po čemu se to najbolje vidi? I kako biste u najkraćem opisali odnose Prištine i Vašingtona?

- Već neko vreme primećujemo da traje ledeno doba u odnosima Vašingtona i Prištine. To nije rezultat želje bilo koga u vladi SAD, već postupaka vlade Aljbina Kurtija. Kurti je u prethodne dve godine napao sve vrednosti, rezultate i institucije na Kosovu i Metohiji u čije stvaranje su američki i evropski poreski obveznici uložili milijarde dolara. Već mnogo meseci niste videli niti jednog ministra iz Prištine u Vašingtonu. Ovo je bez presedana. S druge strane, dok radimo ovaj intervju Srpska lista je dočekana i primljena u glavnom gradu SAD sa najvećom pažnjom i poštovanjem. Mi smo kao država samo u protekle dve sedmice imali učešće premijerke Ane Brnabić na poslovnom forumu u Njujorku, kao i važne posete ministarke Tanje Miščević i ministarke Jelene Begović Vašingtonu. Takvo činjenično stanje dovoljno govori o stavu SAD.

ODNOSI SRBIJE I AMERIKE SVE SU BOLJI Alo! intervju: Ambasador Marko Đurić otvoreno o svim aktuelnim temama

Tviter

 

  Šta u američkoj administraciji misle o Aljbinu Kurtiju? U kojoj meri ga i dalje doživljavaju kao svoje čedo?

- Šta misle o Kurtiju lično, zavisi koga pitate, o njegovoj politici, međutim, skoro svi misle sve najgore. Neću navesti od koga sam čuo misao da sa Kurtijem imamo najgore od oba sveta - demagoga i šovinistu. Na osnovu svega što smo videli slažem se sa ovim viđenjem.

U mnogim krugovima može se čuti da presudan uticaj na Kurtija imaju neki drugi, poput Londona i Berlina, a u manjoj meri SAD. Koliko u tome ima istine?

- SAD nisu usamljene u svojoj osudi Kurtija i njegove ekstremne politike, mnoge zapadne zemlje dele isti stav iako su ga do juče podržavale. Izostankom spremnosti na kompromis, izuzetno provokativnim potezima koji traju mesecima, nabavkom naoružanja, a posebno narušavanjem osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, Kurti je doveo sebe u situaciju da je za njega upaljen crveni alarm u celoj međunarodnoj zajednici. Problem, međutim, nije samo Kurti, već ideja koju propagira, a koja može biti smrtonosna i kada on davno više ne bude na vlasti. Čini mi se da to često gubimo iz vida. Koji vam je bio najteži dan ili trenutak od kada ste preuzeli poziciju ambasadora u Vašingtonu? A kad ste se najbolje i najponosnije osećali?

- Nažalost, taj najteži dan traje poslednjih godinu i po dana, otkako je došlo do drastičnog pogoršanja položaja Srba na Kosovu i Metohiji, do potezanja oružja na naš narod i našu decu, prebijanja, hapšenja, a o svakodnevnim vidovima zlostavljanja, ozbiljnoj eskalaciji i krizi koja traje poslednjih šezdeset dana da i ne govorim. Kao ambasador i deo srpskog diplomatskog tima u SAD, najponosniji sam bio na otvaranju naše nove, velelepne zgrade ambasade u samom srcu Vašingtona, u oktobru prošle godine, kada su našu svečanost svojim prisustvom uveličali i prva dama Tamara Vučić, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, kao i sam specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i drugi američki zvaničnici. Bio sam veoma srećan i na prvoj konferenciji srpske dijaspore u Vašingtonu pod nazivom „Jačanje veza", koju smo organizovali, kao i na osnivanju Srpsko-američkog poslovnog saveta. Za ove tri godine svaki mesec je bio ispunjen ovakvim stvarima. Moram neskromno da priznam da imamo mnogo razloga za ponos, a među njima će se uskoro naći i otvaranje srpske rezidencije u američkoj prestonici. Koliko se često čujete sa predsednikom Aleksandrom Vučićem? O čemu najviše razgovarate?

- Sa predsednikom Vučićem sam već godinama, i mnogo pre stupanja na sadašnju dužnost, u stalnom kontaktu. Po funkciji, ali i po sopstvenom političkom opredeljenju sa njim koordiniram svoje političko delovanje. Sada se trudim da predsednika dnevno izveštavam o dešavanjima u Vašingtonu i temama vezanim za bilateralne odnose, ali ponekad razgovaramo i o Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da sam šest godina vodio kancelariju naše vlade za Kosovo i Metohiju i da je položaj i sudbina našeg naroda u južnoj pokrajini pitanje koje je meni lično posebno i značajno. Inače, dolazim u Beograd najmanje jednom u dva meseca, ponekad i češće.

ODNOSI SRBIJE I AMERIKE SVE SU BOLJI Alo! intervju: Ambasador Marko Đurić otvoreno o svim aktuelnim temama

Printscreen

 

  Kako našeg šefa države doživljavaju u američkoj administraciji? Da li mu je zamereno zbog neuvođenja sankcija Rusiji?

- Po samom prijemu na koji sam ja kao ambasador i izaslanik predsednika Srbije naišao u ovdašnjoj administraciji dolaskom u Vašington, na osnovu dosadašnjih susreta koje sam imao sa visokim i najvišim američkim zvaničnicima, kao i na osnovu promena u načina slušanja i razumevanja naših pozicija, evidentno je da se slika o Srbiji znatno promenila. Ko želi da bude objektivan, razume kakvu je ulogu i doprinos u tome dao i daje i dalje predsednik Vučić. Mnogi moji sagovornici vide ga kao ozbiljnog, odgovornog, konstruktivnog i kredibilnog državnika čija vizija o unapređenju svakog vida saradnje sa SAD, ali i o političkom i ekonomskom napretku Srbije i njenih građana prevazilazi okvire naše zemlje. Ima i onih koji na Srbiju kao državu, pa i njene izabrane predstavnike gledaju bitno drugačije. Ima, dakle, i onih koji našeg predsednika, tj. ono što radi u Srbiji i regionu, simpatišu i onih za koje nikada neće biti dobar. I jedni i drugi, međutim, poštuju rezultate koji su prosto činjenica.

Često se može čuti da iza protesta u Srbiji stoje zapadni centri moći, pa i neke struje u Vašingtonu. Imate li vi neka saznanja o tome?

- U svakoj demokratskoj zemlji, pa i kod nas, protesti su rasprostranjen i tradicionalani vid izražavanja neslaganja ili nezadovoljstva dela političara ili dela naroda nekom činjenicom ili događajem. Mi u Srbiji nemamo razloga da se plašimo konkurencije ljudi i ideja na političkom tržištu. Lično nemam saznanja o ulaganjima u proteste, time se, nadam se, bave druge institucije i organi. Ali ako takvih ulaganja ima, važno je da to bude transparentno i u skladu sa zakonom, da se plati porez državi i da se ne remeti javni red i mir. Što bi rekao predsednik Vučić, sve to na kraju dana završi u tržnim centrima u Beogradu...

Naš najveći adut su rezultati

Čini se da je u toku svojevrsna ofanziva Srbije na SAD. Pisalo se i da smo unajmili uglednu lobističku kuću. Šta su naši najveći aduti u toj ofanzivi?

- Naši najveći aduti u poslednjih deset godina bili su i ostali rezultati u mnogobrojnim oblastima koji faktualno govore sami za sebe. Srbija je danas dobar proizvod, da tako kažem, koji je mnogo lakše reklamirati nego ranije. Postoji američka poslovica koja kaže: „Ništa nije uspešnije od uspeha". U slučaju Srbije to zaista i važi. Na našoj strani je i 142 godine duga istorija odnosa sa SAD, kultura i tradicija našeg naroda i naše crkve, kao jedne od najstarijih verskih zajednica ovde, ali i savremeni uspesi naših poslovnih ljudi, naučnika, profesora, pravnika... Dve lobističke kuće angažovane su sa ciljem da nam pomognu na našem dugom putu ispravljanja - decenijama i sa više strana - negativne slike o našoj zemlji i širenja onog pravog narativa o sve uspešnijoj i sve jačoj Srbiji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading