Jakov Milatović
Foto: Tanjug/Tanjug/Ministarstvo odbrane

Milatović je uoči početka samita NATO, na pitanje Tanjuga, rekao i da ta zemlja podržava plan EU za deesklaciju i dijalog Beograda i Prištine, u skladu sa platformom koju je predstavila EU.

-To sam rekao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Nadam se da će uskoro doći do smirivanja situacije i do rješenja na korist i Beograda i Prištine. Crna Gora ima ulogu zemlje koja promoviše mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, izjavio je Milatović.

Milatović: U Srebrenici je bio genocid

Podsetimo, samo dan posle zvanične posete Beogradu, tokom koje se založio za izgradnju boljih odnosa između Beograda i Podgorice, crnogorski predsednik Jakov Milatović danas je svojim video uključenjem tokom ceremonije obeležavanja dvadeset osme godišnjice zločina u Srebrenici praktično poništio ono što je izgovorio posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem u srpskoj prestonici.

On je tokom svog obraćanja zločin u Srebrenici nazvao genocidom:

-U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svetskog rata u Srebrenici su ubijeni ljudi zbog drugačijeg imena, nacionalne i verske pripadnosti. Ovo stradanje je svedočanstvo beščašća, ali i opomenam generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne sme ponoviti. Beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti i jasno adresiranje odgovornosti od ključnog je značaja za izgradnju međunacionalnih i međuverskih odnosa na ovom prostoru. Međunarodni sud pravde i međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ovim odlukama dali su krivičnopravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje i ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije. Žao mi je što zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu nisam u mogućnosti da danas posetim Potočare i poklonim se senima nedužnih srebreničkih stradalnika. Svakako, to ću kao predsednik Crne Gore sa osobitim osećajem pijeteta učiniti prvom narednom prilikom, kazao je Milatović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading