Dodik: Na sceni je napad na Vučića i mene
Foto: Printscreen/RTS

Dodik je naglasio da je Šmit dio podvale srpskom narodu u celini, koja bi trebalo da ga dovede da izgubi svoj identitet.

– Radi se o osmišljenom napadu s ciljem da se sruše vlasti u Srpskoj i Srbiji. Da se personalizuje krivica u nosiocima narodne moći, da se oslabi narodna volja, time da se oslabi država. U ovom trenutku je na sceni napad na Vučića i na mene. Oni rezonuju ako skinete jednog, lako ćete i drugog. A onda ste dobili Kosovo i onda je nestala i RS – rekao je Dodik u obraćanju na Kozari.

Dodik smatra da je održivost Republike Srpske mnoge počela da nervira.

– Aneks 10 Dejtona je propisao na koji način se bira visoki predstavnik. Njega je potpisala Srbija, Hrvatska, RS i FBiH i neki zajednički nivo koji je nategnuto provučen kroz Dejton, koji je predstavljao Alija Izetbegović. Ta nakarada je sve dio danas provlačena kroz sve procese u BiH. Tamo piše da visokog predstavnika biraju strane potpisnice, a potvrđuje ga relevantnom odlukom SB UN. Ovo nije poštovano ni u jednom, ni u drugom slučaju – rekao je Dodik.

Dodik kaže da u BiH nažalost postoje oni koji se bore za navodni suverenitet, a prihvataju situaciju da im se neimenovani stranac nametne kao neko ko donosi odluke u ime njih.

Dodik je poručio da ambasadori SAD i Velike Britanije stoje iza Šmita,a da su predstavnici EU uglavnom njihovi pratioci.

– Ono što je juče urađeno, samo je deo plana da se disciplinuje Srpska, da se od mene napravi monstrumom, nerazuma osoba. A EU u liku Satlera to podržava. Ja bih razumeo da se radi o 1.523 godini kada su muslimani u Sarajevu skakali u praznu Miljacku kada im je dolazio strani namesnik. Čini mi se da sada glavu lupaju na neki drugi način. Kolonija je zemlja kojom upravljaju stranci. Mi smo kolonija. Možemo da primenimo sve odredbe povelje UN koje antikolonijalnu borbu ističe kao sinonim borbe za slobodu naroda. Kako je došao Šmit? To je ravno kao kada bi neko ušao u Hrvatsku i rekao „ja sam rimski papa“ – rekao je Dodik.

Ističe da u Srpskoj razmatraju mogućnost da Šmita tuže u Nemačkoj za lažno predstavljanje i štetu koju nanosi Srpskoj.

– Moraćemo da nađemo nekoga ko je državljanin Nemačke i da ga on tuži. Verujem da ćemo ga naći. Ovo je plan koji je smislila još Angela Merkel da bi se otarasila čoveka koji je imao mnogo problema i afera kao ministar. Sklonjen je na visoku platu i njemu se svidelo. 24.000 evra. Plus ne plaća poreze jer navodno radi u zemlji nesigurnosti, a poreze ne plaća ni u Nemačkoj. To je motiv da od sebe pravite budalu, da je na kraju svoje političke karijere spreman da glumi ludu. To je on za nas – rekao je predsednik RS.

Dodik je rekao da NSRS neće moći prihvatiti odluke koje je na ovaj način doneo bilo ko.

– Odluke Ustavnog suda koje su doneli treba da posluže da se iz drugih organa BiH eliminiše odlučivanje poznato u Dejtonu koje uključuje predstavnike naroda u svakoj većini – smatra Dodik.

Podsećamo, Kristijan Šmit je juče saopštio da je obustavio donošenje zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i izmene zakona koje su zabranjivale objavu odluka OHR u Službenom glasniku RS.

Istovremeno, Šmit je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH koje predviđaju do pet godina zatvora za nepoštovanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

"Do Nove godine mogući referendum"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će potpisati ukaze o objavi Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i izmene zakona kojima se zabranjuje objava odluka OHR u Službenom glasniku RS.

Dodik je poručio da to znači da će ovi zakoni da stupe na snagu, uprkos jučerašnjim odlukama Kristijana Šmita.

- Nismo rekli da nema Ustavnog suda BiH. Nego da treba da donesemo zakon o Ustavnom sudu. Dakle, naši zakoni će biti primenjivani. Srpska nema nameru da odustane od odbrane svoje ustavne pozicije. Znam da su to smislili, da Dodika skembaju i strpaju ga u zatvor. Kada potpišem te zakone, onda će me procesuirati pred Sudom i Tužilaštvom BiH – najavio je Dodik.

Najavio je da će Srpska uskoro doneti i zakone o zabrani delovanja SIPA, Suda i Tužilaštva BiH u Srpskoj, jer nemaju ustavni osnov.

- Srpska će nastaviti da primenjuje svoje zakone onako kako ona donosi. Verujem da bi do Nove godine Srpska mogla imati referendum o najvažnijim pitanjima njenog statusa i kako ići dalje. Srpska neće trpeti pritiske i delovanje zločinačkog udruženja koga čine ambasadori Amerike, Britanije, građanin Šmit, političko Sarajevo, i vlast i opozicija. Ne želimo da pravimo ništa mimo naših prava. Mi ćemo sačuvati mir, a oni koji misle da treba da preduzmu neke mere, to je njihov problem – rekao je Dodik na Kozari.

On je ponovio da se nijedan zakon Šmita neće primenjivati u Srpskoj.

- Ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH budu primenjivali te nametnute odluke, tada ćemo doneti zakone o zabrani njihovog delovanja u Srpskoj. NATO nema nikakvu ulogu u političkim procesima. Oni imaju mandat da sačuvaju mir. U nekom trenutku, kada politička situacija bude uzavrela, a izgleda da ide ka tome, oni će se verovatno rasporediti na liniju razgraničenja i sačuvati mir. Mi ne želimo sukob – tvrdi Dodik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading