Siniša Mali
Foto: Printscreen/Siniša Mali - Instagram

Ministar Mali je, kako je saopšteno, istakao da saradnja između Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja, jer dve države veže jako strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo. On je izrazio očekivanje i da će Strateški savet doprineti daljem jačanju tih odnosa.

Mali je, u razgovoru sa mađarskim kolegama, kao veoma važno istakao potpisivanje zajedničke izjave o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske.

Na sastanku ministara je istaknut značaj carinske kontrole na pruzi Segedin-Subotica, a bitno je da se kontrola radi samo u jednoj tački za obe uprave carina.

Bilo je reči i o mogućnosti izgradnje novog savremenog i modernog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, a koji bi se nalazio u blizini graničnog prelaza Horgoš, čime bi se obezbedio brži protok roba i usluga.

Mali je kao posebno značajno istakao i potpisivanje Sporazuma o izgradnji novog naftovoda, kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, a što će Srbiji omogućiti da dalje diversifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

Ministar Mali je istakao i veliki značaj osnivanja zajedničkog preduzeća MVM Srbijagas, koje treba da započne poslovanje pre nastupanja grejne sezone, kao i važnost sporazuma koji se odnose na oblast saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, odbrane i unutrašnjih poslova.

Ministri su izrazili zadovoljstvo i zbog rekordne spoljnotrgovinske robne razmene dve zemlje, s obzirom na to da je Mađarska u 2022. godini bila naš peti spoljno-trgovinski partner, iako je doskoro bila na 13. mestu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading