Čadež
Foto: Alo/Svetomir Marjanović

 Čadež je na završnoj konferenciji projekta „EU podrška KIF ZB6“ u Prištini, u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), pozvao Evropsku uniju da omogući građanima i privredama regiona da uživaju četiri osnovne slobode na kojima počiva EU, slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, ocenivši da taj proces može da bude završen za manje od dve godine.

„Ovo nije region problema i nesreća. Ovaj region ima potencijale koji ni jedan drugi nema u Evropi. Evropa danas iz Kine uvozi 90 odsto svih retkih metala koji su im potrebni za zelenu industriju, solarne tehnologije, baterije, električna vozila, kako bi bila prva među globalnim igračima, a ovde u regionu imamo rudnike koji funkcionišu i prerađivače koji to mogu da rade. Imamo nikal, kobalt, litijum, kalcit...“ ukazao je Čadež.

Podsetio je da je od osnivanja KIF-a bilo podozrenja, kako u regionu tako i u međunarodnoj zajednici, i poručio da privrednici žele da stvaraju budućnost zasnovanu na zajedničkim interesima, a ne razlikama.

„Naše težište u budućnosti jeste da što pre ubedimo EU i zemlje članice da ovaj region mora biti deo jedinstvenog tržišta i da mora uživati četiri slobode“, istakao je Čadež navodeći da je za privrednike regiona od presudnog značaja mogućnost poslovanja pod istim uslovima kao što imaju njihove kolege u bilo kom evropskom gradu, a kako bismo kao region bili konkurentni i razvijali naše ekonomije do zvaničnog ulaska u Evropsku uniju.

Predsednik PKS je istakao da će projekat „EU podrška KIF ZB6“, u kojem su učestvovale sve privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma, biti nastavljen od 1. januara naredne godine:

„Sada razrađujemo projekat koji počinje od 1. januara sledeće godine. Nastavljamo sve naše aktivnosti koje finansiramo sami, svi zajedno, sve komore“.

Govoreći o rezultatima projekta, koji je finansirala Evropska unija sa više od 2,8 miliona evra, Čadež je naveo da je tokom ovog projekta više od 6.000 kompanija iz šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlo neku vrstu obuka, edukacija i seminara.

"Te kompanije su danas uspešne i mogu slobodno da plasiraju svoje proizvode na tržištima EU i svetu", dodao je on.

Projekat "EU podrška KIF ZB6" počeo je 19. decembra 2019. a zvanično se završava 30. juna 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading