Irlić i Fogjel
Foto: Alo/Foto: Tanjug

"U tom pogledu, težak izazov predstavlja izuzetno opasna situacija na KiM, gde je bezbednost srpskog naroda svakodnevno ugrožena jednostranim potezima Aljbina Kurtija. Da je upravo on kriv za narušavanje mira, danas otvoreno govore svi - i komandant KFOR-a, i komandant NATO-a, kao i zvaničnici SAD i EU", poručio je predsednik Orlić, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Orlić je informisao Fogleja o nasilju jedinica ROSU nad nenaoružanim srpskim civilima, koji, kako je rekao, mirno protestuju zbog uzurpacije vlasti u lokalnim sredinama u kojima žive samo Srbi. "Oni traže nešto što je potpuno razumno - povlačenje lažnih gradonačelnika i okupacionih snaga sa severa KiM, kao i konačno formiranje ZSO, na koju čekaju već deset godina", rekao je Orlić. Fogjel je tokom sastanka naglasio da Poljska podržava dijalog, normalizaciju i implementaciju svih prethodno postignutih sporazuma, ujedno nastavlja da pruža kontinuiranu podršku Srbiji i državama regiona na njihovom evropskom putu.

Sutra ceremoniji puštanja u rad nove piste na beogradskom aerodromu prisustvuje Vučić - Alo.rs

Govoreći o sukobu na istoku Evrope, Fogjel je poručio da je nasilje u međunarodnim odnosima neprihvatljivo, te da je za očuvanje mira neophodno poštovanje međunarodnog javnog prava, koje podrazumeva nepovredivost granica i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države. Orlić je potvrdio da Srbija pomenute principe primenjuje dosledno - kako u odnosu na svoju državu, tako i u odnosu na sve države u svetu.

"Po ovom pitanju mi ne pravimo izuzetke, i zato sa punim pravom očekujemo da se na primeru naše zemlje poštuju i međunarodno javno pravo, i Povelja UN, i važeće rezolucije SB UN, svakako i Rezolucija 1244", rekao je predsednik Orlić. Fogjel je u zaključku naglasio da je za Poljsku poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244 neophodno i nesporno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading