INTERVJU NEDELJE Beogradski advokat Goran Petronijević o svim aktuelnim temama - Pitanje KiM će se rešiti kad se završi sukob NATO i Rusije (VIDEO)
Alo, privatna arhiva

Beogradski advokat Goran Petronijević za Alo! je govori odmah nakon povratka iz Rusije gde je boravio u Petrogradu na velikom međunarodnom pravnom skupu na poziv ministra spoljnih poslova Ruske Federacije (RF) Sergeja Lavrova. Učestvovalo je 3.500 ministara pravde, visokih pravosudnih stručnjaka, eksperata iz 100 zemalja.

-Pozvan sam na dva panela: Kriza Međunarodnog prava, čiji je domaćin bio upravo gospodin Lavrov, a na panelu čiji je domaćin bio Dmitrij Medvedev, potpredednik Saveta bezbednosti  RF, „Kriza Međunarodnih sudova“ bio sam jedan od šestorice govornika, uz ministre pravde Indije, Egipta, Indonezije, Iraka i Uzbekistana. Na poziv gospodina Medvedeva održao sam i predavanje na prestižnom petrogradskom Pravnom fakultetu na temu značaja suverenizma u očuvanju međunarodnog prava, koje je neolibaralni globalizam potpuno urušio.

* Na sesiji ste govorili kao ekspert. O čemu?

- Poredio sam rad mađunarodnih sudova za krivično pravo i ovog za bivšu Jugoslaviju koji mi zovemo Haški tribunal. Predočio sam im naša iskustva. Suština te priče se svodi na to da taj tzv. globalistički neoliberalni koncept prvo urušava međunarodno pravo, čime poništava suverenitet država. Posebno manjih. Na početku procesa, selektivno poštuje norme međunarodnog prava. One koje im odgovaraju poštuju, one druge menjaju, pa pravna norma postaje pravilo. U trećoj fazi menjaju i pravila, koja, razume se, nameću silom. Belodani primeri su vam ovo što radi visoki predstavnik u BiH i što se radi na KiM.

* Iz ovoga što se rekli, pretpostavljam da ste nepoverljivi prema najnovijoj, uslovno rečeno, podršci srpskim nastojanjima da se bar smiri, ako ne može da se reši krizna situacija na KiM.

- Apsolutno, ni malo ne verujem u konstruktivnost tih predloga. Jer ako 10 godina ne mogu razne političke garniture u Prištini da ubede u stvaranje Zajednice srpskih opština, o čemu onda govorimo? O onome malopređašnjem: ad hoc pravilima, potpisanim ugovorima koji se ne poštuju. Nedavno je gospodin Lavrov rekao da će Balkansko pitanje, posebno srpsko da se rešavaju u nekim drugim uslovima, a ja pojašnjavam: kada se okonča sukob između NATO i Rusije, odnosno između suverenizma i neoliberalnog globalizma.

* Možete li da budete malo konkretniji?

- Globalizam će vojno da izgubi u Ukrajini, a na političkom planu – na izborima u Americi.

* Možete li da precizirate, na osnovu informacija koje imate, koliko sukob u Ukrajini može još da traje?

-Mislim da može da se meri mesecima.

*Kada smo već dotakli sukob i Vašu bolju informisanost, stiće se utisak da ima mnogo dezinformacia o stanju na ratištu?

- Skoro 90 odsto informacija o rusko-ukrajinskom sukobu stiže do nas kroz zapadne filtere. Od Majdana naovamo. Ko je znao šta se dešava Rusima u Donbasu mimo Donbasa? Rusi i skoro niko mimo njih. Ko zna pravu istinu o zbivanjima na KiM? Uglavnom samo mi i, evo sada pomalo se klupko odmotava, pa istina polako stiže i do drugih. Ogroman novac su Amerikanci pre svih uložili da bi svet premrežili morem dezinformacia, idealnom tlu za širenje propagande. U ovom slučaju njihove, neoglobalističke. I kod nas mnogi ni ne kriju da dobijaju novac iz raznih fondova faktički da bi radili protiv svog naroda i interesa zemlje. Bez stida i srama.

* Da li išta o istini o KiM može da se sazna iz postupaka koji se vode pred ovim Specijalnim sudom u Hagu, izmeštenim sa KiM?

-Naravno. On je formiran da bi se sudilo počiniocima za zločine protiv Albanaca. Šta nas briga što su se Tači i Haradinaj obračunavali sa Rugovinim pristalicama?! A nigde u optužnicama nema zločina koje su počinili nad Srbima. Doduše, ipak je nešto dobro za nas ispalo iz svega toga. Sada ćemo taj broj Albanaca ubijenih u međusobnim obračunima moći da oduzmemo od broja ukupno stradalih Albanaca, a koji su nama pripisivani.

* Ništa se nije desilo ni sa izveštajem Dika Martija...

- Dik Marti je najhrabriji i najpošteniji čovek. Imao sam priliku da ga upoznam. Izuzetno častan čovek koga su smestili u nekakav zatvor navodno zarad njegove bezbednosti jer mu preti opasnost od Srba! Neviđena budalaština! Pa njega bi trebalo ovde da dovedemo jer bi među nama bio najsigurniji. Njegova istraga je bila putokaz tuilaštvu. Na žalost, naše specijalno tužilaštvo se skoro isključivo bavilo zločinima koje su Srbi činili, misleći da će svako svojima da se bavi.  Na žalost, svi su se samo nama bavili. I, ne daj Bože da KiM uđe u Interpol! A već su ušli u Evropol. Srbija će tada da postane geto, podići će lažne optužnice protiv nevinih i očistiće nas sa KiM. Nećemo moći da mrdnemo iz Srbije.

Još jedna haška potvrda o beščašti

 Kako komentarišete presudu Stanišiću i Simatoviću i izjavu tužioca Bramerca o „uspešnom“ završetka rada suda?

-Tipična ilustracija onoga o emu sam već pričao u vezi sa pravilima. Oni su prvo oslobođeni, pa osuđeni na 12 godina i u žalbenom postupku, kazna im je povećana na 15 godina, a i Srbija uvučena i oglašena kao kriva za pomaganje Srbima u Krajini i Republici Srpskoj. Još jedna negacija prava i još jedna haška potvrda o beščašti.

Tramp ili Desantis?

Mislim da je Desantis bolja varijanta, ili će oni iz nekih razloga ići na nnekakav kompromis gde bi Tramp bio figura, kao što je i bio, jer da se ne zavaravamo: američki predsednik je megafon. Državom u slučaju neoliberalnog globalizma upravljaju velike korporacije, vojna i farmaceutska industrija pre svih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading