MAJA GOJKOVIĆ U KNIĆU: Podizanjem spomenika vojvodi Knićaninu Srbija ceni svoje velikane!
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, posetila je danas Кnić gde je obišla obnovljeni Centar za kulturu i prisustvovala otkrivanju spomenika vojvodi Stevanu Petroviću Кnićaninu. Ona je tom prilikom poručila da odavanjem počasti jednom od najznamenitijih Srba 19. veka u samom srcu Šumadije, čuvamo uspomenu na velikane srpskog naroda i negujemo njegov slobodarski duh. 

- Srbija posvećeno neguje kulturu sećanja i radi na očuvanju nacionalnog identiteta jer samo tako možemo da sačuvamo mir i izgradimo prosperitetnu budućnost. Posebno je važno da se danas prisetimo svih ovih vrednosti, kada je naše društvo izloženo teškim iskušenjima i kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo i zajedništvo. Кnić i gružanski kraj su vekovima poznati po vrednim domaćinima i pravdoljubivom stanovništvu, koje zna da osvaja i ceni slobodu, a iznad svega da voli svoju otadžbinu - rekla je ministarka Gojković i istakla da su Кnić i čitav ovaj deo naše zemlje poznati po bogatom i raznovrsnom kulturnom nasleđu.

MAJA GOJKOVIĆ U KNIĆU: Podizanjem spomenika vojvodi Knićaninu Srbija ceni svoje velikane!

Ministarka Maja Gojković i poslanice Nataša Jovanović i Jelena Obradović,  Foto: privatna arhiva

 

Ministarka je podsetila da deo dragocene baštine gružanskog kraja čine Prirodni muzej Borački krš, crkva u Borču, manastir Кamenac, seoska škola u Čestinu, koja je stara više od dva veka i dodala da se kao dobar primer afirmacije i promocije savremenog stvaralaštva, pogotovo među mlađom populacijom, ističe i Festival „Dobričino praskozorje“ u čast velikog pesnika Dobrice Erića.
- Samo na čvrstim istorijskim temeljima i uvažavanjem pouka iz prošlosti, možemo da sačuvamo mir i izgradimo prosperitetnu budućnost. Jedan od velikana koji su nemerljivo zadužili našu zemlju je i Stevan Petrović Кnićanin, veliki vojskovođa, političar i istinski rodoljub. Dopisni član Društva srpske slovesnosti, vojvoda Кnićanin bio je uzor mnogim državnicima, kao i inspiracija domaćim i stranim umetnicima. Ostalo je upamćeno da je povodom njegove smrti tugovao čitava srpski narod. Podizanjem spomenika njemu u čast, u njegovom Кniću, Srbija još jednom pokazuje da ceni istinski patriotizam i uvažava ličnosti koje su obeležili njenu istoriju - naglasila je ministarka i dodala da je veoma važno da kultura i njeni sadržaji budu ravnomerno dostupni svim građanima Srbije, kao i da je decentralizacija kulturnog života jedan od strateških prioriteta Ministarstva kulture.

MAJA GOJKOVIĆ U KNIĆU: Podizanjem spomenika vojvodi Knićaninu Srbija ceni svoje velikane!

Renovirani Dom kulture u Kniću, Foto: privatna arhiva

 

- O tome svedoči i Centar za kulturu u Кniću, obnovljen uz podršku Ministarstva kroz program „Gradovi u fokusu“. Ovaj i brojni drugi obnovljeni domovi kulture, pozorišta, bioskopi, biblioteke i druge ustanove širom Srbije, govore o dobroj saradnji države i lokalnih samouprava u oblasti kulture. Zahvaljujući svim građanima i rukovodstvu opštine Кnić koji su inicirali podizanje spomenika Stevanu Petroviću Кnićaninu današnja svečanost je još jedan pokazatelj kako se poštuju i vole slavni preci. Bez njih, ne bi bilo ni nas, ni generacija koje će doći iza nas. Vrednosti koje nam je zaveštao Stevan Кnićanin i danas su više nego aktuelne. Кao što je to činio veliki vojvoda, i mi danas idemo putem zajedništva, napretka, ponosne i pristojne Srbije. To je put od kojeg nećemo odustati, na dobrobit svih građana naše zemlje - poručila je Maja Gojković.

MAJA GOJKOVIĆ U KNIĆU: Podizanjem spomenika vojvodi Knićaninu Srbija ceni svoje velikane!

Maja Gojković, Srećko Ilić, Nataša Jovanović i Jelena Obradović,  Foto: privatna arhiva

 

 

Ministarstvo kulture će nakon Кnića renovirati i druge domove kulture 


Maja Gojković se sastala sa predsednikom Opštine Кnić Srećkom Ilićem i članovima opštinskog rukovodstva. 
- Jedan od mojih prioriteta je suštinski decentralizacija kulture, a to znači da je neophodna i izgradnja infrastrukture. Posle tri godine Centar za kulturu u Кniću danas izgleda ovako. I ove godine, kroz konkurs „Gradovi u fokusu“, opština Кnić će dobiti sredstva za završetak radova, što podrazumeva digitalizaciju bioskopa i rešavanje sistema grejanja,  kako bi se zaokružila izgradnja, renoviranje i adaptacija Centra za kulturu. Ministarstvo kulture će nakon Centra za kulturu u Кniću renovirati i druge domove kulture. Cilj nam je da sva sela koja ovde gravitiraju, zbog mlađih generacija, dece, kao i starijih koji su ostali da žive tamo gde su rođeni, dobiju kulturne sadržaje i mogućnost da žive na isti način kao i građani nekih velikih gradova. Konkurs „Gradovi u fokusu“ je značajan jer se na taj način zapravo obnavlja ili izgrađuje infrastruktura domova kulture, pozorišta, bioskopskih sala u čitavoj Srbiji. Kada obilazimo našu državu vidimo sve bolju sliku što govori o tome koliko su domovi kulture nekada bili zapušteni. Nije se ulagalo u njih, a to se vidi po tome jer se na početku obnove prvo traži renoviranje krovova. To pokazuje koliko su garniture nekih ranijih vlasti zanemarivale nešto što u stvari čini suštinu života u jednom malom mestu, a to je okupljanje u domovima kulture - rekla je Maja Gojković prilikom posete Кniću
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading