POVEĆAN KVALITET VODE ZA PIĆE Mirović pustio u rad postrojenje u Radojevu (FOTO)
Foto: Printscreen/Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

Izgradnju postrojenja finansirala je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, sa ukupno 157 miliona dinara.

Izdašnost bunara u Radojevu je 12 litara u sekundi, i može se koristiti za vodosnabdevanje potrošača u Srpskoj Crnji, a u kasnijoj fazi i ostalih naselja u opštini Nova Crnja. Time će biti ostvaren cilj da se građanima u toj lokalnoj samoupravi obezbedi tehnički, hemijski i bakteriološki ispravna voda.

Projektom je predviđeno da budu zamenjene bunarske pumpe i izgrađen potisni cevovod za povezivanje na vodovodnu mrežu naselja Srpska Crnja u dužini od 7.155 metara, kao i signalni kabl za upravljanje radom bunarske pumpe.

Predsednik Mirović je obišao i radove na rekonstrukciji i energetskoj sanaciji objekta Doma kulture u Aleksandrovu. Ukupna vrednost radova je 33,8 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 26 miliona, a ostatak iz budžeta Opštine Nova Crnja.

Radovi će obuhvatiti potpunu obnovu ruiniranog objekta Doma kulture, odnosno postavljanje novog krova, probijanje novih otvora za prozore i vrata, radove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, elektroenergetskim i mašinskim instalacijama.

Energetskom sanacijom objekta – ugradnjom nove aluminijumske stolarije i termoizolacije – biće poboljšana energetska efikasnost, omogućena veća iskorišćenost energenata za zagrevanje prostorija i smanjeni troškovi održavanja.

Aleksandrovo će dobiti Dom kulture u kome će stanovnici tog naseljenog mesta moći da organizuju kulturne i umetničke programe, što će umnogome doprineti unapređenju i negovanju kulture i tradicije na lokalnom nivou.

„Plan nam je da obezbedimo i sredstva za sanaciju Osnovne škole ΄Branko Radičević΄ u Aleksandrovu“, istakao je Mirović nakon obilaska škole dodajući da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade ulaganje u predškolske ustanove i osnovne i srednje škole širom Vojvodine.

Mirović je obišao i rodnu kuću Đure Jakšića u Srpskoj Crnji, kako bi se uverio u kakvom stanju se nalazi objekat.

„Sa nadležnim zavodima pripremićemo projektnu dokumentaciju za sanaciju kuće“, izjavio je Mirović i naglasio  da je u planu i priprema projekta za sanaciju crkve u Radojevu.

Kako je najavljeno, narednih nedelja počinju i radovi na izgradnji puta od Radojeva do Srpske Crnje, vredni više od 100 miliona dinara.

„Ulažemo sve više i u manje sredine kako bismo zadržali ljude u njima i omogućili im kvalitetniji život. Taj posao nastavićemo i u narednom periodu u ovoj i drugim opštinama sa novim projektima koje ćemo finansirati“, naveo je Mirović.

Predsednik Opštine Nova Crnja Vladimir Brakus istakao je da je ove godine ta opština dobila najveću finansijsku podršku za svoje projekte u poslednjih sedam decenija.

„Svi ovi projekti i infrastrukturna ulaganja obezbediće bolje uslove i kvalitetniji život stanovnika u našoj opštini”, rekao je Brakus.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading