ODZVONILO JE RADU NA CRNO! Praznični intervju: Nikola Selaković o položaju naših radnika i aktuelnim temama
Foto: Alo/Alo

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u razgovoru za naš list naglasio je da će država i dalje predano raditi na unapređivanju položaja radnika, povećanju njihovih plata i činiti sve da stane na put radu na crno. On je govorio i o drugim atuelnim temama, a ovaj uvek u javnosti ozbiljan ministar otkrio je i ko to jedini uspeva da mu izmami osmeh na lice.

-Želim svim radnicima i zaposlenima u Srbiji da čestitam praznik, i da im se zahvalim na predanom radu, zahvaljujući kojem naša privreda raste i jača iz dana u dan. Veliki broj stranih investitora došao je u Srbiju u poslednjih 10 godina. Jedan veliki razlog za to jeste što su prepoznali da su naši ljudi dobri radnici, vredni, predani poslu koji obavljaju i iznad svega pouzdani. Ali to nije jedini razlog, jer su naši radnici i ranije bili takvi, ali je nezaposlenost rasla. Sa druge strane, na državi je da stvori takav poslovni ambijent u kojem će prava radnika biti visoko uvažavana, ali i u kojem će biti izvesno da će onaj poslodavac koji ne poštuje prava svojih zaposlenih biti kažnjen. Moj otac je radio u fabrici obuće i često sam odlazio kao dete kod njega na posao. Gledao sam radnike kako svojim veštim rukama na mašinama stvaraju proizvod. Video sam koliko je za to potrebno i truda i znanja. Zato poštovanje prava naših radnika, naših zaposlenih, ne treba da bude tema samo za Prvi maj, već je to tema kojom država i društvo treba da se bave svaki dan.

Kakav je položaj naših radnika danas?

- Državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem sprovelo je ozbiljne reforme koje su omogućile poslovno okruženje u kome je u poslednjih 10 godina nezaposlenost smanjena sa 25,9% na 8,9%, a posao dobilo preko 500.000 novih radnika. Suzbijanje rada na crno, nezakonitog davanja otkaza i bolja bezbednost i zdravlje na radu, samo su neke od oblasti u kojima smo aktivni. Vlada Srbije preduzima značajne mere u cilju poboljšanja položaja radnika, najpre kroz suzbijanje sive ekonomije, ali i doslednim sprovođenjem inspekcijskih nadzora. U 2018. godini zatečeno je 17.026 lica na radu na crno, a 2022. godine 5.015 lica, a nakon mera koje su preduzeli inspektori rada poslodavci su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme sa 3.250 lica. Iz ovih podataka jasno se vidi da je došlo do drastičnog smanjenja rada na crno, odnosno smanjen je više od 3 puta. Došlo je do značajnog smanjenja broja prijava zaposlenih za ostvarivanje prava u oblasti radnih odnosa. Primetno je smanjenje nezakonitih otkaza. Dodaću i to da smo pre samo par dana, posle 18 godina, usvojili novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kojim smo novčane kazne povećali za 100% i uveli ne samo nove obaveze već i predvideli 73 različita prekršaja zbog povreda zakona od strane poslodavaca. Kada govorimo o zaradama, moram da ukažem da je u poslednjih 10 godina došlo do značajnog povećanja minimalne cene rada, i to skoro za 130% u odnosu na 2012. godinu. Znamo da to nije dovoljno, ali je svakako jedan od sigurnih dokaza oporavka naše privrede, ali i iskrenog zalaganja Vlade Srbije da se poboljša materijalni položaj radnika. Nastavićemo da i dalje unapređujemo položaj radnika u Srbiji, jer upravo oni jesu bit našeg društva bez koje ne bi bilo srpske privrede.

ODZVONILO JE RADU NA CRNO! Praznični intervju: Nikola Selaković o položaju naših radnika i aktuelnim temama

Foto: Tanjug

 

 

Da li se sećate kako ste zaradili prvi novac? Koji iznos je bio u pitanju i na šta ste ga potrošili?

- Prvi pristojan novac zaradio sam kao student. Prijavio sam se na nagradni konkurs i pisao jedan naučno-istraživački rad. Dobio sam prvu nagradu, a taj novac sam uštedeo. Kada sam počeo da radim kao asistent pripravnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu okupio sam u jedno udruženje pedesetak svojih najboljih studenata i prilikom jednog od susreta kroz razgovor sam shvatio da osim njih dvoje niko nikada nije bio na Kosovu i Metohiji. Organizovao sam putovanje i posetili smo Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Veliku Hoču, Prizren, Štrpce, Gračanicu, Gazimestan i Kosovsku Mitrovicu. Cena je bila simbolična, a nedostajući deo cene pokrio sam iz svoje ušteđevine.

U kakvom sećanju su vam prvomajski praznici iz perioda kada ste bili dete?

- Za praznike sam najčešće boravio na selu, na Zlatiboru ili Zlataru. U to vreme se Prvi maj drugačije obeležavao. Veče uoči praznika, mi smo na selu pravili velike logorske vatre, oko koje bi se po 20-30 dece okupilo. To je za nas bio doživljaj. Granje za vatru se skupljalo po šumi ili smo sekli trnje i odvlačili ga na neko brdo odakle bi se vatra dobro videla sa drugih mesta. Znali smo do kasno u noć da ostanemo i družimo se, za mene je to bilo posebno veče, jer sam rođen dan uoči 1. maja. Sutradan, za Prvi maj, u selu bi se peklo pečenje ili roštilj, narod se družio, bio sa rodbinom i prijateljima.

Imate troje dece, koliko vremena imate da im se posvetite s obzirom na brojne obaveze?

- Bogu hvala, zasada imam troje dece. Koliko god vremena da provodite sa svojom decom i porodicom, to nije dovoljno. Moja supruga je velika podrška i, moram da kažem, stub naše porodice, jer je moje odsustvo ozbiljan izazov u podizanju dece. Svakako da mi nedostaju kada nismo zajedno i iznenade me svojim mislima i odgovorima kada sam s njima. Zato svaki slobodan minut provodimo zajedno, jer deca brzo rastu i trenuci koje propustite ne mogu da se vrate.

Uvek ste preozbiljni u javnosti, šta vam najčešće izmami osmeh na lice?

- Ozbiljna su vremena i posao koji radim, pa je verovatno takav i utisak koji ostavljam. Niko ne može da mi izmami osmeh kao moja deca.

ODZVONILO JE RADU NA CRNO! Praznični intervju: Nikola Selaković o položaju naših radnika i aktuelnim temama

Alo.rs/Nikola Todorović

 

 

Drugog maja se u Briselu očekuje nova runda razgovora Beograda i Prištine, kakva su vaša očekivanja?

- Kao što je rekao i predsednik Vučić, ne očekujemo ništa novo, osim bahatog ponašanja prištinske strane i nastavka ignorisanja onoga na šta su se obavezali još 2012. godine. Srbija ima jasan stav. Dok se ne formira ZSO, o čemu drugom da pregovaramo? Srbi na KiM su nam 23. aprila svima održali lekciju iz sloge, kada je samo njih 13 izašlo na izbore koji su održani u četiri severne opštine. Sve što smo kao država radili u poslednjih deset godina bilo je da očuvamo mir i sačuvamo naš narod na KiM. A šta su oni radili? Jedni su pucali na našu decu i prolivali nedužnu srpsku krv, zatvarali Srbe, rušili groblja, palili crkve i svetinje, otimali našu imovinu, a drugi su ćutali i ćute na to, pozivajući „obe strane na smirivanje tenzija“ i praveći se da se ništa ne dešava. Izlazak Srba iz institucija je poruka i Kurtiju i svim stranim dušebrižnicima da srpski narod više neće da trpi teror i nepravdu, da neće otići sa svojih ognjišta, da žele da se vide i da se čuju. Cela Srbija, sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije na čelu, stoji uz svoj narod na KiM i braniće njihove interese, njihove živote, jer time čuva samu sebe.

Opozicija sve češće traži izbore, pa da li je vreme da građani biraju novu vladu?

- Srpska napredna stranka nikada nije bežala od izbora i legitimitet nam je uvek bio važan. Mi nemamo čega da se plašimo, jer iza nas stoje konkretni rezultati. Građani znaju da svaki put kada glasaju za Aleksandra Vučića, glasaju za ozbiljno i odgovorno vođenje države, za bolju budućnost, jaču Srbiju i Vladu koja će voditi računa o zaštiti interesa naše zemlje i naroda i boriti se za njih.

Časno ime i čist obraz

Da li je teže biti ministar pravde, ministar rada ili šef diplomatije?

- Svaki posao nosi svoje izazove i odgovornosti. Važno je da šta god da radite u životu, to radite predano i potrudite se da date svoj maksimum. Jedino tako možete da ostvarite rezultate. A kad radite za državu i svoje građane, što je najveća čast, morate da budete toga svesni i ostavite iza sebe onima koji dolaze nakon vas nešto što će im biti stepenik za dalji rad i napredak, a svojoj porodici i potomcima ostavite časno ime i čist obraz.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zoro

30.04.2023 10:26

Drzava se bori da radniku obezbedi normalne uslove rada.