"KAD NIKEZIĆ PUCA PENAL" Mali: Da ne filozofiramo, nego da jednostavno – pogledamo semafor
Foto: Printscreen/Hepi

Kad se utakmica rešava tek pucanjem penala, znači da je bilo napeto, a golovi su stizali podjednako sa obe strane terena. 

Danas je naš najangažovaniji kritičar, Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, stigao do analiziranja „penala“ u srpskom budžetu. To znači samo jedno, da je već ispucao sve prethodne stavke i da i dalje ne uspeva da nađe rešenje za utakmicu u kojoj slabije trči. 

Da ne filozofiramo Nikeziću, nego da jednostavno – pogledamo semafor.

Bili ste na poziciji kada ste mogli da odlučujete o gradnju puteva, fabrika, bolnica, škola u Srbiji. Kamo sreće da smo, kada su vas građani smenili na izborima, morali da prebrojavamo koliko ste kilometara puteva i pruga izgradili, koliko ste bolnica, škola, vrtića podigli iz temelja, koliko ste radnih mesta otvorili, daleko bilo, investicija privukli.

Praznu knjigu smo zatekli, Nikeziću, nismo imali šta da brojimo.

Danas je jednostavno. Gde god da pogledate vidite rezultate rada protekle decenije. Vidite kilometre novoizgrađenih auto-puteva, vidite gradilišta na kojima niču nove bolnice, vidite gradilišta na kojima niču temelji novih radnih mesta, vidite MMF koji prvi put u srpskoj istoriji odlazi zadovoljan iz Srbije.

Vi ste ih oterali. Od vas su pobegli i naši građani jer nisu imali posla. Nakon vas smo otvorili 400.000 radnih mesta više, nakon vas se u Srbiju sliva 4,4 milijardi evra stranih investicija, nakon vas je prosečna plata iznad 700 evra, penzije rastu, BDP raste, Srbija raste.

Nemojte, Nikeziću, testirati inteligenciju naših građana, jer je za poređenje vremena u kome žive dovoljno da pogledaju samo u svojoj kući. Ne moraju da obilaze silna gradilišta da bi videli ko radi u njihovom interesu. 

A, nemojte testirati ni inteligenciju ekonomskih stručnjaka na još jednoj lekciji koju ste propustili. 

Objasniću Vam termine koji su u bankarskom svetu jasni i precizni. 

To o čemu pričate je standardna naknada kod projektnog finansiranja, ne samo kod nas, nego u celom svetu, i postojala je i u vreme kada ste vi ugovarali zajmove. Doduše, razlika je u tome što vi tada niste ništa gradili i projektovali. Upravo ova naknada je način na koji se štedi na troškovima. Da vam objasnim, naknada služi da se kamata plaća isključivo na potrošeni deo zajma, a za ostatak koji treba da se potroši u vreme izvođenja projekta se obračunava značajno niža naknada od kamate po kreditu.

Dakle, pošto svaki projekat ima svoj ciklus, sredstva se povlače po izvedenim radovima kako bi se namirili troškovi. Dakle, delimično se povlači kredit i plaćaju samo izvedeni radovi. Malo jasnije? Idemo dalje.

Po definiciji, naknada na nepovučena sredstva je naknada koju zajmoprimac plaća zajmodavcu za obećanje da će mu biti dostupan određeni iznos kredita tokom određenog vremenskog perioda. Ova naknada se obično naplaćuje na neiskorišćeni deo odobrenog kredita i kompenzira zajmodavca za troškove držanja sredstava na raspolaganju.

Naknada za obavezu može biti fiksna ili promenljiva, a obično se izražava kao procentualni iznos u odnosu na neiskorišćeni deo kredita. Ova naknada se naplaćuje zajmoprimcu tokom perioda u kojem kredit stoji na raspolaganju, a pre nego što se sredstva povuku i počnu da se koriste.

Ono što je važno to je da je učešće troškova po naknadama u odnosu na stanje javnog duga Srbije konstantno poslednjih 14 godina i kreće se oko 0.03-0.04 odsto u odnosu na javni dug. Učešće naknada na nepovučena sredstva se godinama održava na prihvatljivom i niskom nivou, što znači da nema odstupanja koja mogu da ukažu na probleme ili kašnjenja prilikom korišćenja zajmova ili zadržavanja sredstava po kreditima niti da ovaj trošak raste brže od zaduživanja.

Dobili ste još jednu lekciju. A sada ispucajte još taj jedan penal koji vam je ostao, pa da Srbija nastavi da pobeđjuje u svojim utakmicama. Lepo joj ide, hvala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (19)

Loading
Nevena

12.04.2023 15:36

Bravo za ministra. Činjenice govore same za sebe. Srbija je na dobrom putu.

Miša

12.04.2023 15:39

Dela govore više od reči (a građani će svoj sud dati na izborima)

Lena

12.04.2023 15:40

Upravo tako, samo je dovoljno da se okrenete oko sebe i svuda vidite rezultate mudre i domaćinske politike predsednika Vučića!

Sofija

12.04.2023 15:40

Bili su na vlasti pa znamo koji su rezultati njihove politike, a to je zatvaranje fabrika

Ana

12.04.2023 15:40

Opozicija je imala svoju priliku ...sada neka cute.

Ana

12.04.2023 15:42

Opozicija se svojim izjavama i delima samo bruka...

Ivana

12.04.2023 15:44

Sinisa,lep odgovor dao. Sad se vide rezultati i ima o cemu da se prica a dok su oni bili bila prazna knjiga - nista uradjeno.

Ana

12.04.2023 15:45

U pravu je ministar...opozicija nema nikakvih rezultata iza sebe.

Ivana

12.04.2023 15:46

Na kraju rezultati rada su pravo merilo uspešnosti, a naša Srbija poslednjih godina je sve bolje mesto za život.

Ana

12.04.2023 15:46

Bili su na vlasti i znamo kako je bilo narodu....strasno.

Ana

12.04.2023 15:48

Gradjani su rekli svoje na prethodnim izborima....

Ana

12.04.2023 15:49

Srbija je jaka i uspesna,na dobrom putu...

Milica

12.04.2023 16:11

Kada su doticni bili na vlasti nikakve dobrobiti od njih nismo imali, a sada je dovoljno da se osvrnemo i vidimo rezultate. Bravo za ministra

Zoro

12.04.2023 16:52

Samo kada se okrenemo oko sebe vidimo rezlultate rada Vucica.