"SAD NE PODRŽAVAJU ZAHTEVE ALBANACA SA JUGA SRBIJE" Ambasador Hil: To je isključivo pitanje države Srbije
Foto: Tanjug/FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

SAD ne podržavaju ni zahtev za reciprocitetom u odnosu na prava Srba na Kosovu, kao ni ideju o osnivanju zajednice albanskih opština na jugu Srbije. Na pitanje Bujanovačkih o ovim zahtevima ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil naglasio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

- Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje – rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština.

- Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice – naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Komentari (0)

Loading