OTVOREN KONKURS ZA ŠPIJUNE Priština osniva tzv. odbrambeno-obaveštajnu agenciju koja ima za cilj da proganja naš narod - Kurti vrbuje Srbe u tajnu službu AMIS
Foto: Tanjug/tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Aljbin Kurti osmislio je još jedan način da proganja srpski narod na Kosovu i Metohiji. Osnivanjem tzv. odbrambeno-obaveštajne agencije želi da pošalje na desetine agenata na sever KiM, da ih infiltrira i upotrebi kada mu to najviše bude odgovaralo. Njegov izgovor je borba protiv „rizika po državu koji dolaze spolja i iznutra“.

Prevashodni zadatak agenata je da špijuniraju srpske političke predstavnike, viđenije Srbe, privrednike, ali i srpske institucije na severu pokrajine. Agenti ove tajne službe imaće ovlašćenja da hapse, privode, pretresaju lica i objekte... Pored toga, plan je da ti agenti nadgledaju administrativnu liniju i da formiraju svoju mrežu saradnika u okruženju.

Posebna opasnost krije se iza plana Aljbina Kurtija da pronađe pripadnike srpskog naroda sa KiM koji bi pristali da budu deo AMIS -tajne vojne službe lažne države Kosovo. Takođe, njegov plan je da ova tajna služba ima svoje agente i u centralnoj Srbiji.

- Aljbin Kurti je preko svojih veza stupio u kontakt s osam osoba iz centralne Srbije. S nekima od njih video se u svom kabinetu u Prištini. Naši podaci pokazuju da on u njima vidi saradnike i buduće agente tajne službe AMIS u centralnom delu naše zemlje, kaže za Alo! izvor iz bezbednosnih struktura.

Prema rečima našeg sagovornika, srpske službe raspolažu informacijama koje ukazuju na to da će Kurti i u narednom periodu imati sastanke s određenim osobama iz centralne Srbije s kojima će razgovarati o delovanju tajne službe AMIS.

Da bi svoju nameru što lakše ostvario, Kurti je iskoristio trenutak i na brzinu je usvojen nacrt zakona o odbrambeno-obaveštajnoj agenciji AMIS. U komandi ove tajne službe biće albanski ekstremisti koji su se poslednjih godina školovali na Zapadu.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun potvrdio je da je ključni cilj usvajanja nacrta zakona o odbrambeno-obaveštajno-bezbednosnoj agenciji delovanje protiv srpskog naroda.

- Oni su uglavnom usmereni na sever Kosova sa srpskom sredinom. Ključni cilj delovanja ove agencije jeste navodno sprečavanje separatizma, a u stvari radi se o delovanju protiv srpskog naroda - rekao je Drecun.

On je kazao da u lažnoj državi već postoji tzv. Kosovska obaveštajna agencija, ali i da još uvek deluje ilegalna Tačijeva i Veseljijeva služba - ŠIK.

- Ovo samo govori da oni intenziviraju stvaranja takozvane vojske, da žele da ubrzaju taj period od deset godina, kada bi trebalo da po njihovim planovima formiraju tu takozvanu vojsku. I ne zaboravimo da im u tome pružaju pomoć neke vodeće zapadne države - rekao je Drecun.

Stručnjak za bezbednost, prof. dr Miroslav Bjegović rekao je „da su njima nepodobni svi oni koji se nalaze na severu Kosova i izjašnjavaju se kao Srbi“.

- Ono što predstavlja problem jeste donošenje ovog nacrta zakona, koji će u ovom slučaju sačinjavati njihova profesionalna vojna lica, koja su se školovala u državama članicama NATO - rekao je Bjegović, i dodao da je čin zaokruživanja ili formiranja takozvane vojske Kosova nešto što treba da nas zabrinjava.

- Oni će za izvesni period ući u NATO, a nije ni slučajno što su to formiranje pomogle najpre SAD, Velika Britanija, Francuska i neki drugi - rekao je Bjegović.

 Izaslanici u inostranstvu

Prema planu Aljbina Kurtija, a čiji detalji su poznati srpskim bezbednosnim strukturama, tajna služba AMIS imaće svoje izaslanike u inostranstvu, gde će ostvarivati direktne kontakte s bezbednosno-obaveštajnim sistemom tih zemalja u kojima deluju. Među prvim zemljama u kojima će AMIS imati svoje izaslanike su Velika Britanija i Nemačka, kao i SAD. Baš u tim zemljama školovao se i komandni lanac ove odbrambeno-obaveštajno agencije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rasa

26.03.2023 08:12

Ne da ih vrbuje,sami ulaze u te siptarske sluzbe,jer puni su para a nikakve posledice nemaju kad dodju u Srbiju. Zalosno ali istinito.