"ZAPAD SPORAZUMIMA KUPUJE VREME LAŽNOJ DRŽAVI!" Članovi vlade Zorana Đinđića otkrivaju: Slao je pismo Bušu i tražio jednu stvar
Foto: Alo/Alo/EPA

Na početku emisije koja je emitovana prošle godine, Nebojša Čović je istakao da je vlada Zorana Điđića 2002. godine intezivno krenula sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije na međunarodnom polju.

- Napravili smo kompletan pristup. Zoran je išao sa idejom "status pre standarda" jer je znao da će nas Zapad varati i da su ti sporazumi bili samo kupovanje vremena dok je Kosovo sve više dobijalo državnost, što vidimo i danas. Sada se nalazimo u fazi gde se sve to pokušava ubrzati. 

Na pitanje da li je Đinđić slao privatno pismo Amerike zahtevajući da se o Kosovu sazove međunarodna konferencija, Čović kaže da pismo nije poslato samo Bušu, već i mnogim drugima. 

- Nije samo pisao njemu, već i generalnom sekretaru UN, predsednicima i Nemačke i Francuske i tražili smo da se odmah definiše status i da se odmah dođe do međunarodne konferencije oko Kosova i Metohije, jasno je navedeno da je već prekršena rezolucija 1244. u nizu elemenata - rekao je Čović.

Foto: Printscreen/TV Prva

 


Branislav Lečić je dodao da je ideja Đinđića bila da vrati Kosovo kao problem u međunarodni fokus, koji bi se rešavao sa različitim opcijama.

- On je želeo da to vrati u opciju pozornosti javnosti, a pre svega preko Ujedinjenih nacija. 

- Svi ugovori koji su sporazumom dovedeni u poziciju da se potpišu su izigrani i bili su ustvari bili krađa vremena i strategija manipulacije da se ustvari Kosovo prizna - dodao je Lečić.

Foto: Printscreen/TV Prva

 

Nebojša Čović je pomenuo i pritiske Zapada sa kojima se tadašnja vlada susretala.

- Mi nismo mogli da živimo od tog pritiska Haga, čak je i Karla del Ponte jedno vreme predlagala da se na bilbordima u Beogradu zalepe slike potencijalnih haških optuženika i to je bio nezamisliv pritisak - rekao je on.

Foto: Printscreen/TV Prva

 


Čović je ocenio da je Srbija za ovih 20 godina od ubistva premijera Đinđića napredovala, ali da je i njegova vlada trpela velike pritiske, kakve trpimo i danas.

- Mi smo najveći udar primili direktno, što u čelo, što na grudi, bez obzira da li smo se slagali ili ne, ali to su ljudi koji su primili najveći udar posle 5. oktobra kada smo preuzeli da radimo svoj posao u zemlji koja se potpuno bila raspala. Pri tome, međunarodni faktor, ne da nije bio iskren, nego je bio licemerno pokvaren i gledao je maksimalno da nas iskoristi.

- Kao i danas - dodao je Lečić.

- A to vam je ovaj sistem, uzmete čoveka, iskoristite, pogledajte u Severnoj Makedoniji Zorana Zaeva, ne zna se šta im nije dao, pa su ga pustili niz vodu.

Lečić je ukazao i na prljavu politiku Zapada prema Srbiji i srpskom narodu.

- Mi smo svašta prošli, kao nijedna zemlja na svetu, na nama se istestiralo dosta toga. Na nama su se videle namere Zapada. Pobedila je geopolitika koja ima svoje krupnije ambicije, i mi sada treba da se samo sačuvamo. Ne treba da se istrčavamo, kao kada je tema bila Kosovo i kada smo shvatili da Zapad pravi ugovore da bi krao vreme (dok Kosovo sve više postaje država). Mislim da mi sada treba da krademo vreme i da sa vrlo striktnim svojim ubeđenjem, a to je da zaštita teritorijalnog integriteta i uopšte čuvanja Kosova i Metohije ima pokriće.

Foto: Printscreen/TV Prva

 


- Nama ne bi mogli da zamere kada bismo tražili takvu stvar, sa argumentima. Mogli bi da vrše pritisak, mogu da nam zavrću ruku, ali ne mogu argumentima da ospore ono što smo mi izdržali. Određene stvari će se desiti, samo je bitno da mi ne pokleknemo i ne izdamo sebe i svoju dušu - zaključio je Lečić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading