Patrijarh Porfirije uručio ikone izrađene u manastiru Kovilj Gardi Vojske Srbije
Foto: Privatna arhiva/Ministarstvo odbrane

Tom prilikom je Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

"Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Kovilj - ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana", rekao je Vučević.

Naglasio je da je posebno u današnje vreme potrebno "jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve".

Patrijarh Porfirije uručio ikone izrađene u manastiru Kovilj Gardi Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane

 

"Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću", poručio je ministar Vučević
Ministar je istakao i da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i SPC posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

"Nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod svugde i na svakom mestu, a posebno kada se radi o tako specifičnoj službi kao što je vojna služba. Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u Vojsci", rekao je patrijarh Porfirije prilikom obilaska, navodi se u saopštenju SPC.

Dodao je da je od  2001. pa do 2014. godine prošao sve faze saradnje između Vojske i Crkve, u izradi svih dokumenata koji su danas na snazi, sve do momenta uspostavljanja svešteničke službe.

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj biće deo bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading