ŠIPTARI I EU SPREMILI ZAJEDNIČKU TAKTIKU? Lajčak traži da se odmah prihvati Šolc-Makronov plan
Foto: Printscreen

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i juče je nastavio da minira mogućnost i najmanjeg pomaka u briselskom dijalogu o Kosovu i Metohiji na najvišem nivou, koji je za ponedeljak, 27. februar zakazan u sedištu Evropske unije.

Tako je Kurti ponovio da se nada parafu, ali ne na dokument kojim bi konačno krenuo u formiranje Zajednice srpskih opština, već na "papir" koji bi, po njemu, bio uvod u konačni sporazum sa Beogradom o međusobnom priznavanju.

Iako je i iz Vašingtona i iz Brisela dobio više jasnih opomena da mora da implementira obaveze preuzete još pre deceniju, Kurti se i dalje uzda u zapadne partnere da će u rundi dijaloga koja predstoji kao ključnu temu nametnuti evropski plan o KiM, zasnovan na francusko-nemačkom predlogu.

Da je to za Beograd neprihvatljivo, i da prvo mora da se implementira ZSO pre bilo kakvih razgovora na druge teme, uključujući i evropski plan o KiM, više puta je jasno ukazao predsednik Aleksandar Vučić.

Oglasio se juče i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je, po nekim tumačenjima, dao predviđanje maksimalnog dometa sastanka u ponedeljak - da strane zvanično i javno prihvate evropski predlog:

- Vučić i Kurti su na prethodnim sastancima rekli da načelno prihvataju predlog. Sada je vreme sazrelo da ga formalno prihvate i da onda razgovaramo o njegovoj implementaciji, o ostalilm detaljima - rekao je Lajčak za Tanjug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
sara

24.02.2023 09:56

Samo sanjaj priznanje šiptaru, ali od toga nema ništa, Srbija je priznata zemlja, a Kosovo je srpsko!!!!.

Maja

24.02.2023 10:40

Mogu koliko hoce da prave taktiku, mi ne popustamo, prvo ZSO.

bojic

24.02.2023 10:43

Mogu samo da sanjaju, Srbija nece pristati na razgovore bez prethodno formurane ZSO.

darko

24.02.2023 14:24

Mogu da spremaju sta im je volja,vrlo dobro i jasno se zna sta oni trebaju da ispune i tu nema popustanja nikakvog.

Srx

24.02.2023 16:42

"Medjusobno priznanje",biće na Sveti nikad!U kom svetu žive ovi Šiptari?