KOME SMETA KiM U BEOGRADU!? Aktivisti NVO brišu tragove srpskog identiteta kako bi "zaštitili svoju decu" (FOTO)
Foto: Printscreen/stop-nasilju1

Skrnavljenje i brisanje tragova i simbola srpskog identiteta ovaj nevladin sektor uradio je pod parolom da je ovo "neprimereren i neprikladan sadržaj za decu". Decu koja prvo savladavaju ćirilicu, a već u trećem razredu se susreću sa pretkosovskim i kosovskim ciklusom, mnogi bi rekli - savršena baza za učenje. 

Treba spomenuti da izvesna NVO KiM smatra nezavisnom državom, i posluje na taj način, odnosno  prema KiM se odnosi kao pema nezavisnoj državi kršeći tako Ustav Republike Srbije. 

Na pitanje da li su imali eksplicitnu dozvolu od državnog organa, kažu da im nije potrebna već da po svom nahođenju mogu da određuju šta sme da se nalazi na grafitu, a šta ne. 

KOME SMETA KiM U BEOGRADU!? Aktivisti NVO brišu tragove srpskog identiteta kako bi

stop_nasilju1

 

 

"Slučajni Srbi" su  moguću inspiraciju u skrtnavljenu  verovatno mogli videti u mržnji Kurtijevih ekstremista koji su pre samo dve nedelje uništili mural Novaku Đokoviću u Orahovcu. Ne shvatajući da ono što svakako nikada neće moći da ponište su uspesi srpskog šampiona i najbolјeg tenisera sveta i njegovu lјubav prema Kosovu i Metohiji.

Umetnost je stvorena  da se oseti i bude razumljiva svima, a vrednuje se podsticajem i osećanjem koje izaziva.

KOME SMETA KiM U BEOGRADU!? Aktivisti NVO brišu tragove srpskog identiteta kako bi

stop_nasilju1

 

 

Naši gradovi bi bili urbaniji da su brojniji murali znamenitih ličnosti  ili složenije slike u više boja, koji mogu predstavljati savremene spomenike tog grada, posvećene ličnosti ili događaju koje treba sačuvati od zaborava, iskazati poštovanje i uvrstiti ih u kulturnu baštinu.

Jedan takav se nalazi u Bulevaru Nikole Tesle sa poznatim zamišljenim stavom i citatom njegove besede. Uspeh naših košarkaša na Svetskom prvenstvu u Španiji obeležen je muralom pred sami početak odlučujuće utakmice. U Kosovskoj Mitrovici nalazi se mural sa likom Miloša Obilića, kao simbol junaštva i viteške časti i krasi centar grada sa simbolima srpsko- ruskog prijateljstva. Ovi grafiti, pored estetike, imaju i duhovnu poruku koja ovim aktivistima nija bliska pa tako ne hitaju da prekreče  OVK grafite po srpskim manastirima i poruke mržnje koje svako malo osvanu tamo. 

Umetnost ne bi trebalo da poznaje granice, već da pomogne ljudima da prvenstveno shvate sebe i bar malo otvore srce za neke lepe stvari koje ih okružuju, a čovekovo stvaranje postaje umetnost tek kada je čovečanstvo upotrebi, pa ovi  grafiti pored ulepšavanja prostora u kom se nalaze zadovoljavaju i ovaj kriterijum.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading