VLADA USVOJILA ODREDBU Srbija šalje humanitarnu pomoć Turskoj i Siriji
Foto: Alo/Alo!

Operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta, kao i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za ovu namenu.

Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra a za Tursku 1,01 milion evra. Što se tiče robe, za Tursku je opredeljena donacija u vrednosti od 830,5 hiljada evra, dok je za siriju namenjena roba vrednosti 878 hiljada evra. Prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja.

Pored pomoći u robi i lekovima i medicinskoj opremi, za ove dve države, pogođene razornim zemljotresom 6. februara 2023. godine, izdvojeno je i po milion evra kako bi se doprinelo saniranju humanitarne katastrofe koja se desila.

Vlada je usvojila i Zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo kulture, kao organ koji vrši nadzor nad zakonitošću rada Filmskog centra Srbije u obavljanju poverenih poslova, preuzme izvršenje poslova sprovođenja konkursa i donošenja odluke o izboru projekata, najduže 120 dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading