IZNOSITE NEISTINE! Otvoreno pismo Udruženja sudija i tužilaca Mariniki Tepić
Foto: Youtube/Printscreen

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovana,

način na koji tokom rasprave o pravosudnim zakonima govorite u Narodnoj skupštini Republike Srbije o javnom tužilaštvu i javnim tužiocima govori o tome da nemate elementarnu predstavu o evropskim standardima u pogledu zabrane nedozvoljenog uticaja na javne tužioce. Izostanak bilo kakve reakcije predlagača zakona, takođe dovoljno govori o tome koliku ''tektonsku'' promenu novi zakoni u sebi nose.

Pošto aposlutno niko, ni Ministar pravde, ni Državno veće tužilaca, niti Poverenik za samostalnost tužilaštva, ne smeju i ne mogu da Vam odgovore na neistine koje iznosite u svojevrsnoj kampanji protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Višeg javnog tužioca, dozvolićete da Vam strukovno udruženje skrene pažnju na osnovne stvari, jer između ostalog, zato i postoji.

Svesni smo da Vam smeta što tokom mandata Nenada Stefanovića u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nema tzv. afera, koje bi Vam poslužile za dalje unižavanje pravosuđa.

Koliko pre dva dana su svi zainteresovani novinari iz prve ruke mogli da prisustvuju predstavljanju rezultata rada VJT u Beogradu. Naravno nisu došli pojedini mediji koji kao i Vi plasiraju teze kojima se pokušava urušavanje integriteta VJT i uopšte ne pokazuju zainteresovanost za njegov rad. 

Pa evo da Vas obavestimo, da je u toku 2022. godine Više javno tužilaštvo u Beogradu vodilo  547 istrage i 49 dokaznih radnji protiv 822 osumnjičena, podiglo je 533 optužnice protiv 818 okrivljenih,  u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije vodieno je 69 istraga protiv 197 osumnjičenih, a u 82 predmeta optužena su 133 okrivljena, zaplenjena  imovina velike vrednosti proistekla iz krivičnog dela...

Dakle, uprkos očekivanjima pojedinaca kojima džepove pune Soroši i ambasade Kvinte, Palata pravde se izborom Nenada Stefanovića nije srušila, naprotiv,  tužilaštvo radi odlično, otvoreno je za javnost, ništa ne krije, što mora da Vas izuzetno nervira.

Zapravo, Više tužilaštvo u Beogradu ne samo da radi odlično u pogledu krivičnih dela iz svoje direktne nadležnosti, već preduzima i odlučne korake u oblastima u kojima primarno ne postupa, poput nelegalne gradnje i predlaže da se na ''investitore'' primeni Zakon o oduzimanju imovine prostekle iz krivičnog dela, što sigurno obeshrabruje potencijalne izvršioce ovog krivičnog dela.

Zbog toga je izlišna sva lažna zabrinutost koju promovišete u Narodnoj skuštini sa ciljem dovodjenja laičkog dela javnosti u zabludu.”

Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading