"VAŠINGTON SE NEĆE IZVUĆI KAO ŠTO JE TO BILO SA JUGOSLAVIJOM" Drže lekciju svetu, a primenjuju silu protiv slabijih
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

On je tim rečima prokomentarisao 20. godišnjicu sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj su SAD pokušale da opravdaju nameru da napadnu Irak.

- Slika Kolina Pauela koji pokazuje epruvetu sa prahom odavno je postala poznata kao oličenje licemerja i uverenja vladajuće američke elite u sopstvenu nekažnjivost, u neosporno pravo da arogantno drže lekcije ostatku sveta, primenjujući silu protiv očigledno slabog protivnika radi očuvanja sopstvene globalne hegemonije - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, to što je upravo tadašnji državni sekretar, koji nadmašuje i u profesionalnom i privatnom planu one koji su posle njega upravljali spoljnom politikom SAD, tada izveo tu sramnu inscenaciju ne menja suštinu stvari. Rjabkov je podsetio da „Kolin Pauel kasnije nije skrivao da je bio primoran da laže, izvršavajući naređenje“.

- Pretpostavljamo čak da ga je grizla savest koja u principu nije svojstvena američkoj političkoj klasi, posebno iz današnje generacije. Ono što je najvažnije – za razliku od situacije sa početka 2000-ih godina, Vašington više neće ostajati nekažnjen za međunarodno razbojništvo, kao što se ranije dogodilo protiv bespomoćne Jugoslavije. U geopolitičkim realnostima koje se brzo menjaju SAD sada objektivno nisu u stanju da pribegnu upotrebi sile svaki put kada im padne na pamet bez ozbiljnih posledica po sebe - poručio je Rjabkov.

Alo!/Ilustracija

 

Po njegovim rečima, „sramotno bekstvo iz Avganistana je označilo granice vojnih mogućnosti Amerike, ali ih nije odučilo“ od takvih poteza.

- Dokaz za to je mešanje Amerike u Ukrajini kao učesnika u sukobu – stare navike i maniri, agresivna i neobuzdana retorika. Ali Amerikanci će ipak morati da se oslobode sindroma 'sve je dozvoljeno' koji je tako jasno manifestovan prilikom skandala sa epruvetom. Takođe će morati da uzimaju u obzir Rusiju, Kinu i druge velike međunarodne igrače koji formiraju pravedniji multilateralni svetski poredak. Ne treba se nadati da će sećanje na ono što se dogodilo pre 20 godina biti zakopano u živom pesku moderne istorije - zaključio je Rjabkov.

Državni sekretar SAD Kolin Pauel pokazao je 2003. godine u SB UN epruvetu sa belim prahom kao dokaz navodnog posedovanja oružja za masovno uništenje kod Iraka, što kasnije nije bilo potvrđeno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading