POČINJU RADOVI U LOŽIONICI Premijerka Brnabić i ministar Jovanović na obeležavanju početka radova (VIDEO)
Foto: Alo/Alo.rs / Dušan Adamović

Na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, obeležen je početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Obraćanje ministra Jovanovića

- Prisustvujemo događaju koji smo dugo priželjkivali. Ovaj projekat je kruna zajedničkog rada tima kreaticnih industrija, i tima za IT i e-upravu.

Alo.rs / Dušan Adamović

 

- Vek nakon nastanka, Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakav Beograd i region do sada nisu imali. Beograd će dobiti novo obeležje i turističku atrakciju.

- U naredne dve godine ovo će biti naše najveće gradilište.

Obraćanje premijerke Brnabić

- Sve što poslednjih godina radili, radili smo sa ciljem da stvorimo ekosistem koji će biti zasnovan na znanju. Da nadoknadimo propušteno vreme i pokažemo sve potencijale naše zemlje i naših ljudi.

Alo.rs / Dušan Adamović

 

 

- Otvorili smo četiri naučno-tehnološka parka, a ove godine ćemo uraditi još četiri. Imamo mlade stvaraoce koji čekaju na svoj prostor. 

- Ložionica je dragulj u kruni svega što radimo. Ona je simbioza svega što radimo. Mi smo prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi. Kako bismo ponovo napravili dobre uslove da naši kreativci rade. Jer verujemo da su upravo oni koji na najbolji način promovišu Srbiju.

- Mnogi nisu verovali ni u digiralizaciju ni u kulturu. Danas je više od 35.000 ljudi nego ranije zaposleno u kreativnom sektoru. Iznos kreativni industrija je porastao za preko 80 posto. Njihov doprinos BDP-u je 6,8 posto. Srbija je u svetu već prepoznata kao jedan od lidera u svetu kreativnih industrija.

- Ideja je da ponudimo nove modele za razvoj kreativne ekonomije. Rekla bih da je ovo san koji ispunjavamo.

- Moja poruka koju ću ostaviti u kapsuli za neke nove generacije je "da nastave iskru genijalne kreativno i stvaralaštva koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima. Odavde nas uvedite u neku novu industrijsku revoluciju".

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Alo

 

 

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

Komentari (0)

Loading