"ATMOSFERA JE KRAJNJE OZBILJNA" Brnabić uoči sednice Vlade o KiM!
Foto: Tanjug/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Posle razgovora sa ministrima, kojima će lider Srbije predočiti o čemu je razgovarao na sastanku sa međunarodnim posrednicima iz SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije, a nakon kojeg je saopštio da je "Srbija spremna da radi na konceptu i primeni, uz jednu rezervu", i javnost očekuje odgovore na pitanja: šta sadrži nemačko-francuski plan o KiM, da li se na stranicama pominje članstvo lažne države u Ujedinjenim nacijama, po kom stavu smo rezervisani i da li zvanični ulazak nove platforme u pregovore Beograda i Prištine podrazumeva da Briselski sporazum kao osnova dijaloga više ne važi.

- Građani će moći još jednom da čuju od predsednika Srbije o razgovorima koje je imao sa međunarodnim pregovaračima, a sutra ćemo na sednici Vlade, zajedno sa predsednikom, govoriti i o ekonomskom rastu. Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa narodom, sve teške odluke donosićemo sa narodom, a svu odgovornost ponećemo mi - istakla je Brnabićeva. - Atmosfera je krajnje ozbiljna, pred nama su jako teški dani, ali znali smo da će tako biti. Od Drugog svetskog rata do sada vremena nisu bila teža, pritisci su sve jači i veći. Mnogo smo uradili da se Srbija podigne poslednjih godina, da sa začelja postane lider. Taj položaj ne smemo da ugrozimo, ali sa druge strane ne smemo da ugrozimo i naše nacionalne interese.

Ona se osvrnula i na reakciju opozicije da je "Vučić spreman da proda Kosovo" i istakla da ti "ljudi kreću od sebe i od toga kako su oni radili":

- Od kada je SNS na vlasti sve se radi transparentno, Vučić je često eksplicitniji na sastancima sa strancima nego kada priča o tome šta se na njima govorilo. Kada se obraća narodu, on uvek to ublaži. Ono što priča opozicija jeste sramota za njih da politički ušićari u teškim trenucima i okolnostima.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da je sastanak predsednika Vučića sa međunarodnim posrednicima nastavak pritisaka koji su dostigli jednu vrstu kulminacije:

- Predstavnici su ovoga puta stavili do znanja da žele da se kosovsko pitanje brzo reši, da osnova tog rešavanja treba da bude evropski plan, odnosno Šolc-Makronov plan i da zapadni centri moći neće imati razumevanja za onu stranu koja ne bi prihvatila rešenje na osnovu tog plana. Verovatno su rekli koje bi mere pogodile Srbiju ukoliko ne bi prihvatila rešenje iz plana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ranko

23.01.2023 08:20

Lijepo otkacite EU i Ameriku ,sve vratite u Ujedinjene Nacije i drzati se rezolucije 1244,od UN-a traziti d a tamo odu njena vojska sastavljena od drzava koje nisu clanice natoa..Jednom treba sve to presjeci ...

Goran

23.01.2023 08:24

ON će da priča ,vi ćete da slušate i niko neće smeti ništa ni da pita ni da protivreči.To tako funkcioniše.On je broj jedan i biće kako ON kaže.