ANONIMUSI POKRENULI AKCIJU "SRBIJA!" Naša zemlja na udaru, traže nezavisnost za Kosovo i Metohiju!
Shutterstock

Sa novom godinom i novi hakerski napad na državne sajtove, ovog puta pod nazivom Operacija Srbija. Među prvima na udaru Anonimusa iz regiona i Evrope bio je sajt Vojske Srbije. Odatle se napad širio i na druge institucije, a privremeno je oboren samo jedan sajt, koji nije bio u okviru državnog upravljanja internet stranicama.

"To je nešto o čemu će u narednom periodu morati još više da se vodi računa i to pokazuje da neki imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni i žele nam dobro pa nam vojska ne treba i ceo sistem odbrane", kaže ministar odbrane Miloš Vučević.

Napad na veb stranice otežava građanima pristup sajtovima i informacijama, ali ne pravi dugotrajnu štetu. Opasnost leži, upozoravaju stručnjaci, u napadima na portale koji se bave prikupljanjem podataka građana kao i na servere koji te podatke čuvaju.

"Imamo i centralizovani data centar u Kragujevcu gde bi trebalo da bude najveći deo podataka, neki sistemi međutim imaju veće, a neki manje standarde zaštite. Setimo se šta je bilo s upadom u Katastar, ono što jeste bitno je da se ovi sistemi unapređuju i da svaki državni organ ulaže sredstva da podatke zaštiti", ističe Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka "Partneri Srbija".

Podaci u data centru u Beogradu 

Podaci državnih institucija se čuvaju i u data centru u Beogradu. Nadgledaju se 24 časa, za njih važe najsavremeniji bezbednosni standardi. Lični podaci građana, poručuju nadležni, ne izlažu se otvoreno na internetu i dodatno su zaštićeni.

"Koristimo najnaprednije i softvere i hardvere kojim štitimo IT sisteme, treća stvar, stalno radimo na edukaciji zaposlenih kako bi bili u tokovima i kako bi znali da koriste najnovije softverske alate i, najzad, naši internet provajderi koriste najnaprednije tehnologije kako bi nas zaštitili od ddos napada", objašnjava ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Sajber napadi svakodnevni 

Sajber napadi su, poručuju u resornom ministarstvu, svakodnevni i zahtevaju od svake države svakodnevni rad.

"Mi se trudimo da najbolji kadrove kada je u pitanju sajber bezbednost, da budu zaposleni u Vladi, da stiču nova znanja i štite naše sisteme i baze podataka", rekao je Jovanović.

Na sajber napade nije imuna nijedna država. Prošlog leta zbog napada iranskih hakera, uz curenje osetljivih podataka, onemogućeno je korišćenje državnog portala e-Albania.

Crna Gora je dva meseca kasnije tražila pomoć francuskih i američkih stručnjaka kako bi osposobila državne sajtove oborene u sajber napadima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bane

19.01.2023 06:42

Tražite nezavisnost za Teksas, Luizijanu, Jutu, Alabamu...A, da ste šljam pokazujete svojom anonimnošću jer takva stoka nema muda.