MAĐAR POBESNEO NA EVROPARLAMENTARCE! "Zašto ste to uradili Srbiji? To nije tačno!"
Foto: Printscreen/Youtube

Deli je za Tanjug rekao da je Rezolucija EP o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici izveštaj koji se, kako je rekao, na žalost rukovodi političkim stereotipima, pa čak i netačnim informacijama.

"Ja sam juče u svom govoru rekao da izveštaj o odbrambenoj politici sadrži jednu potpuno netačnu informaciju vezano za Srbiju i za činjenicu da nije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta tačka nije u saglasnosti sa realnošću i skrenuo sam pažnju kolegama da tekstovi EP treba da budu utemeljeni na faktima i realnosti, a ne na nekim političkim i ideološkim zamislima", rekao je Deli.

Kako je pojasnio, Srbija je zemlja koja je usvojila sve Rezolucije UN kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, zemlja koja je najglasniji zagovornik teritorijalnog integriteta Ukrajine i koja je odbila da prihvati referendum "o četiri regiona Ukrajine".

"Tako da ne stoji tvrdnja EP i izvestilaca EP da je Srbija zemlja koja nije osudila napad Rusije na Ukrajinu", istakao je mađarski evroposlanik Andor Deli.
Rezolucija, koju je predložio izvestilac Dejvid Mekalister, usvojena je sa 407 glasova "za", 92 glasova "protiv" i 142 uzdržanih, a u toku glasanja veliki broj amandmana bio je odbijen.

U Rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa ZSBP i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading