HRVATI KIPTE OD BESA Srpska živa rana na velikom platnu
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

A da Hrvate i te kako boli film koji stiže, pa hoće Srbima da zapuše usta, pokazuje i izjava predsednika te države Zorana Milanovića u Vukovaru: „Ne govorite da je 'Oluja' etničko čišćenje“. Milanović je, naime, poručio predstavnicima Srba u Hrvatskoj da prestanu da govore da je „Oluja“ bila etničko čišćenje i to dva dana pre premijere filma reditelja Miloša Radunovića.

MNOGO LOKACIJA

I nije to prvi napad. Već na sam pomen filma i trejlere koji su emitovani, hrvatskim mrziteljima svega što je srpsko ovaj filmski projekat postao je

trn u oku. Jasno je i zašto, s obzirom na to da će svet prvi put moći da vidi pravu istinu o stravičnom zločinu.

Srpska živa rana, zločin koji traje i na neki način se iznova i iznova ponavlja, prvi put je ovekovečen u filmu snimljenom iz našeg ugla. Hrvati su prethodno snimili „Generala“, veličajući ratnog zločinca (suđenog, ali nažalost ne i osuđenog) Antu Gotovinu i iskrivljujući istinu onako kako samo oni umeju. Sada su dobili pravi odgovor na to...

HRVATI KIPTE OD BESA Srpska živa rana na velikom platnu

Foto: promo

 

Miloš Radunović, reditelj filma koji je rasplakao sve koji su ga pre nekoliko dana gledali na premijeri za medije, kaže da je „Oluja“ antiratno ostvarenje.

- Ko god pogleda ovaj film, ako bude imao želje za ratom, onda nešto nije u redu s njim - naglasio je Radunović i dodao:

- Snimanje je bilo izazovno, sa preko 100 dana, na mnogo lokacija, rađeno je u doba korone, a posebno naporni za ekipu su bili prizori kolona sa mnogobrojnim statistima, starim automobilima i traktorima.

Radunović je naglasio da se trudio da njegov film ne bude propagandni pamflet nego da prikaže šta je doživeo jedan nesrećan narod.

HRVATI KIPTE OD BESA Srpska živa rana na velikom platnu

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Ovo je emotivan rolerkoster. Ima veliki raspon emocija unutar filma - naglasio je reditelj.

VELIKI IZAZOV

Glavni glumac ratne drame koju ćemo od sutra moći da gledamo u bioskopima je Jovo Maksić. On je i sam izbeglica „Oluje“, pa mu je ova uloga bila izuzetno izazovna.

- Pozivam sve da pogledaju ovaj film. On se najviše tiče ljudi koji su izbegli iz te strašne „Oluje“, zasnovali kasnije nove porodice, asimilirali se ovde, u Srbiji, ali i dalje ostaje taj žal, neka nostalgija o svemu tome što se dogodilo - rekao je Maksić, koji je rođen u Bosanskom Grahovu i odrastao u Kninu, gde je živeo sve do progona Srba iz Hrvatske.

Nakon tog progona, Maksić je došao u Beograd gde je upisao Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića, kod kog je diplomirao 1998.

Hronologija Oluje

- Odluka o akciji doneta na Brionima 31. jula 1995, na predlog hrvatskog generala Ante Gotovine

- Napad je počeo 4. avgusta 1995.

- Tokom akcije proterano više od 250.000 Srba

- Ubijeno više od 2.000 Srba, među kojima i 522 žene i 12 dece

- Vojne planove i strategiju u operaciji „Oluja“ osmislila američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku

- U operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i MUP-a, kojima su se suprotstavile srpske snage sa 31.000 vojnika

- Haški sud oslobodio Gotovinu, prema konačnoj presudi Tribunala „Oluja“ nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba

- Oko 40.000 stambenih i privrednih objekata koji su pripadali Srbima popaljeno i uništeno

Velika podrška Telekoma

Realizaciju ovog istorijskog projekta podržala je kompanija „Telekom Srbija“. Kako je poručio generalni direktor „Telekoma“ Vladimir Lučić, to je bio zalog obavezi Srbije i svih Srba da prekinu ćutanje o zločinu koji je počinjen nad našim sunarodnicima.

- Nažalost, stradanja srpskog naroda je bilo dosta u istoriji. Film će pokazati šta je istina o ovom istorijskom događaju - naveo je Lučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading