Danica
Foto: Privatna arhiva/Danica Crnogorčević

Po običaju, na udaru im je sve što na bilo koji način ima prefiks srpski, a ovog puta meta je pevačica etno-muzike Danica Crnogorčević. Na nju su se obrušili Milovi mediji, i pojedini političari, tražeći kaznu od 20.000 evra samo zato što je za Badnje veče na platou Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici otpevala izvornu verziju pesme „Oj junaštva svijetla zoro“.

Ta pesma je u izmenjenoj verziji proglašena za crnogorsku himnu „Oj svijetla majska zoro“. Ono što je najviše zabolelo Mila i njegove satrape jeste to što se u originalnoj verziji nalaze, između ostalog, stihovi „Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu“.

CRNI DUŠKO

Na platou hrama je te večeri bilo čak 30.000 ljudi, koji su ovacijama ispratili nastup Danice Crnogorčević. Ipak, nekima je to zasmetalo. Uz Đukanovićeve novine i portale, oglasio se i bivši premijer, sada poslanik Duško Marković, koji je svojevremeno napadao i litije koje su praktično dovele do smene izvršne vlasti na izborima u avgustu 2020.

Danica Crnogorčević se ekskluzivno za Alo! oglasila, te poručila da umetnost pripada ljubavi, a tamo gde je ljubav tamo nema mesta za mržnju, zavist i svađu.

- Trudili smo se do sada da nikad ne odgovaramo na njihove provokacije, prozivke, optužbe i vređanja, tako da iz poštovanja prema novinarima koje je interesovala ova tema, hteli smo da izađemo u susret, što se tiče njih i njihovih komentara, ne bih se posebno osvrtala na to jer su za ovih 30 godina pokazali i dokazali da je za njih jedina vrednost jeftino politikanstvo i mržnja i podele koje stvaraju u narodu - navela je ona, i dodala:

- Naša misija i naš cilj jeste Hristos, ljubav, vera i nada. Pesma „Oj junaštva svijetla zoro“, koja datira iz 1863. godine, čiji je autor idejnog projekta spota moj suprug, otac Ivan Crnogorčević, jeste dug prema našim svetim precima i prema našoj svetloj istoriji. To što je ona neshvatljiva našim današnjim savremenicima, to nije naš problem, već njihov, što na pravi način ne tumače istorijske činjenice. Naša ideja je nadovezana na ideju „Gorskoga vijenca“, a „Gorski vijenac“ počiva na Karađorđu, kosovskom zavetu i najlepšim vrednostima kojima je naš narod obdaren. I za kraj „Veseli se, srpski rode“ - rekla je Danica za Alo!.

UKLONJEN STIH

Oglasio se i Vladimir Đukanović, poslanik SNS u Skupštini Srbije:

- Puna podrška dami anđeoskog glasa zbog koje je srpska omladina širom srpskih zemalja zavolela izvornu pesmu, veru i srpsku istoriju. Napadaju je izrodi koji se prađedovske vere i imena odrekoše. Danice, uz tebe smo!

Konačno, poslanica Demokratskog fronta, jednog od temelja pobedničke izborne koalicije u Crnoj Gori, podsetila je da je himna Crne Gore nastala iz izmenjenih stihova narodne pesme koju je otpevala Danica Crnogorčević.

- Naravno, uklonjen je stih gde se pominje srpski rod, ali su dodate dve nove sporne strofe koje je napisao fašistički kolaboracionista Sekula Drljević - rekla je Božovićeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

13.01.2023 10:03

Danica srpska uzdanica.p Pusti ćerko te montenegrine da slušaju onog šljama rajovića kako peva tompsonove koračnice ,oni su mlad narod,u povoju pa posle svih noževa koje su zabili Srbiji u ledja neznaju više kako da se dodvore svojim tvorcima koji od plemena prave narode pune mržnje.Nek im je oprošteno,sami sebe ukopavaju ,a mrze Srbe jer su im dali državu slobodu i obrazovanje,od Njegoša na ovamo stalno srbovali,pa sad oće u jevropu.U evropi taki ima dosta ko .........ispod mosta.