"SINDROM SEKULE DRLJEVIĆA" Goran Šarić: Od ekstremnog Srbina do crnogorskog ustaše!
Foto: Printscreen

"Koja je alternativa Otvorenom Balkanu? Rat? Ako između Srbije, Kosova i Albanije ne postoji granica, ako od BiH preko Crne Gore pa sve do Albanije i Makedonije bude slobodan protok ljudi, robe, kapitala, ideja, studenata… to bi svakako značajno umanjilo mogućnosti da na Kosovu ili u BiH dođe oružanog sukoba", rekao je Šarić za Borbu.

Na pitanje kako gleda "na oštro protivljenje DPS-a i njegovih satelita koji tvrde da taj projekat predstavlja oživljavanje ideje Velike Srbije i Velike Albanije", Šarić je rekao da DPS nije relevantan sagovornik i da njihove izjave treba sagledati kao neodgovoran pokušaj radikalizacije javnog diskursa.

SUTRA OBRAĆANJE GRAĐANIMA Godišnja konferencija predsednika Srbije - Alo.rs

"Jer na koji drugi način mogu da senzibiliziraju svoje birače nego stalnim ponavljanjem floskula o „Velikoj Srbiji“, „velikosrpskoj agresiji“... 'Veliku Albaniju' spominju tek uzgred, jasno je da bi se oni vrlo lako dogovorili sa 'Velikom Albanijom', ili bilo kojom opcijom koja bi omogućila opstanak Milu Đukanoviću u crnogorskoj politici. To je sindrom „Sekule Drljevića“ koji pogađa pojedine Crnogorce, kad prevale put od ekstremnog Srbina do crnogorskog ustaše. Sama inicijativa Otvoreni Balkan je dobra ideja. Carinska unija Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i tzv. Kosova bi stvorila okvir za rešavanje mnogih nagomilanih problema", rekao je on.

Upitan da li je nedavno priznanje Angele Merkel o nepoštovanju Minskih sporazuma i definitivno označilo kraj međunarodnog prava koji je započet NATO bombardovanjem SRJ 1999. godine, istoričar Šarić kaže da je za mnoge divljačka agresija na SRJ 1999. bila otrežnjenje, trenutak kada je sa uglađenog lica Zapada spala maska.

"Međutim, oduvek je međunarodno pravo za velike i moćne bilo predstava, a za male jedino na šta su mogli da se pozivaju. Posebno zapadne zemlje nikad nisu marile za prava malih zemalja i naroda, ni elementarna ljudska, a kamo li za međunarodno pravo. Ima li i jedan sporazum sa Indijancima koji Amerikanci nisu prekršili? Jesu li sami zapadnjaci rekli da su AVNOJ-evske republičke granice granice novonastalih država, a onda priznali Kosovo?

Jesu li oni prislili Srbiju da potpiše Briselski sporazum, a onda prestali i da spominju Zajednicu srpskih opština koja je tim istim sporazumom predviđena? Možda su baš te devedesete godine u kojima se Zapad bavio Srbima Rusiji omogućili da se konsoliduje, a Kini i nekim drugim zemljama da rastu. Možda je baš te 1999. počeo ne samo kraj međunarodnog prava nego i angloameričke dominacije i unipolarnog svijeta", kazao je Šarić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading